Nagyvilág

A New York-i kormányzó nem a magyar kormány oldalán áll a CEU-ügyben

Pénteken elkezdődtek a tárgyalások a magyar kormánnyal New Yorkban a CEU ügyében.

A CEU rektora Sorosról: „Senkit nem gyaláztak meg még igazságtalanabbul”
Michael Ignatieff hosszan értekezett az egyetemi szabadságról

A New York-i kormányzó, Andrew M. Cuomo közleményt adott ki a tárgyalásokról, melyben azt írja:

produktív tárgyalásokat tartottunk a magyar kormán képviselőivel a CEU-ról, a világszínvonalú intézményről, ami New York államban akkreditált.

A közlemény szerint a tárgyalásokon megvitatták az új törvényt, ami “fenyegeti a CEU jövőjét Magyarországon” és sürgették az akadémiai szabadság megőrzését. A kormányzó szerint a megbeszélések Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottal jól haladtak. A közleményzárásban az áll:

reméljük, hogy minél hamarabb olyan megoldást találunk, ami biztosítja a CEU integritását és oktatási küldetését.

A CEU szombaton nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írják: az egyetem üdvözli Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának közleményét, amely a magyar kormány képviselőjével folytatott tegnapi megbeszéléseket “eredményesnek” nevezte.

A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, de bízunk benne, hogy ezek olyan megoldáshoz vezetnek, ami lehetővé teszi, hogy a CEU szabad intézményként Budapesten maradhasson.

Bezzeg a többi egyetem nem pampog

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is reagált a Cuomo által elmondottakra. Szerintük nem kell megvédeni a tanszabadságot, mert azt senki sem veszélyezteti. A szokásos stílusban hozzátették:

a tárgyalásoknak nem célja a magyar törvény megváltoztatása, ugyanis a törvényalkotás Magyarországon a parlament feladata, és nem külföldi szereplőké.

A tárgyalások célja viszont, hogy megvizsgálják, mely külföldi egyetemek felelnek meg a törvényi előírásoknak. Altusz Kristóf amúgy eredményesnek minősítette a tárgyalásokat. A külügy sokadszorra is közölte: a kínai, maláj, thai tárgyalópartnerek nem kifogásolták az előírásokat, a háromból két amerikai egyetem is együttműködőknek mutatkozik, ahogy az amerikai oktatási miniszter is. Az kimaradt, hogy azért, mert a törvényt direktbe a CEU-ra szabták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik