Nagyvilág

Visszaszerezné Hitler szülőházát a volt tulajdonos

A bécsi alkotmánybíróság csütörtökön kezdte el tárgyalni Adolf Hitler braunaui szülőházának állami kisajátítási ügyét, mivel az egykori tulajdonos a kisajátítást alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az osztrák parlament döntése alapján még decemberen lett a ház az osztrák állam tulajdona.

Az egykori tulajdonos azt nehezményezi, hogy a ház átalakításáról szóló javaslatait nem vették komolyan, ő semlegesen szeretné használni az épületet. Úgy vélte, hogy a ház állami kisajátítása nem a megfelelő eszköz arra, hogy megakadályozzák szélsőséges csoportok oda zarándoklását.

Nem egyértelmű, hogy miért a tulajdonos cseréjével gondolták ezt megoldani

– közölte az egykori tulajdonos ügyvédje.

Az alkotmánybíróság határozata néhány hét múlva várható.

Hitler személyes tárgyait találták meg egy argentin ház titkos szobájában
Nagyon magas rangú nácik menekíthették ki őket.

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és “kulturális központot” alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta.

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki a Die Presse című osztrák lap korábbi híre szerint.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki. A belügyminisztérium által felállított szakértői bizottság is a náci diktátor szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik