Nagyvilág

Több mint 2 ezer alkalommal erőszakolták meg azt a transznemű nőt, akit a bíróság egy férfi börtönbe küldött

Világszerte rengeteg transznemű válik szexuális erőszak áldozatává. Különösen igaz ez, amikor a törvénnyel szembekerülő transz nők olyan börtönbe kerülnek, ahol csak férfiak töltik a büntetésüket.

Valami hasonló történt Mary-vel (nem ez az igazi neve) is, aki még a 90-es évek elején lopott el egy autót és került négy egész évre egy büntetés végrehajtási intézménybe. A transzenmű nő még csak órák óta volt az ausztráliai Queenslandben található börtönben, de már el kellett szenvendnie az első zaklatást. A szexuális erőszak és a kihasználás aztán mindennapos lett, a nőnek pedig hosszú éveken keresztül kellett ebben a pokolban élnie.

Az erőszak olyan rossz volt, hogy inkább a halált választottam volna, mint a börtönt.

Mondja Mary, aki a helyi news.com.au oldalnak beszélt a bent töltött évek borzalmairól. A nő szerint a legszörnyűbb a fenyegetés és a győzködés volt, amely után aztán mindig megerőszakolták. Mary szerint sokan próbáltak úgy tenni, mintha a szex közös megegyezés után történt volna.

Mary a mai napig nem érti, hogy miután elismerte a tettét és a bíróság előtt nőnek vallotta magát, miért került mégis egy olyan intézményben, ahol csak férfiak voltak. Ha csak az nem volt a cél, hogy minél többet szenvedjen.

A nő beszámolója szerint az őrök már rögtön az elején megalázták azzal, hogy levetkőztették egy rutin csekkolásra. A börtönben aztán gyorsan terjedt a hír, hogy egy transznemű nő került a foglyok közé. Felmerül a kérdés, hogy az intézmény miért nem volt képes megvédeni az egyik fogvatartottat a mindennapos kínzástól, megaláztatástól. A válasz erre lehetne az, hogy a börtönnek vagy nem volt kialakult rendszere a hasonló esetek megoldására, de valószínűbb, hogy a vezetésnek esze ágában sem volt megvédeni egy transzneműt.

Mary helyzete aztán az idő múlásával, egyre rosszabb lett, mivel a börtönben megtagadták tőle, hogy a hormonkészítményeit szedje, amelyek addig megakadályozták az arcszőrzete növekedését. A nő saját bevallása szerint szörnyű érzés volt, hogy a mindennapi megaláztatás mellett még azzal is meg kellett küzdenie, hogy tükörbe nézzen.

Olyan volt, mintha elvették volna minden identitásomat, mintha nem is én lettem volna.

Mary próbálta kiharcolni, hogy legalább a gyógyszereit hadd szedje, de az intézmény vezetésétől nem kapott engedélyt a tabletták beszerzésére. A beszámolók szerint a nő három alkalommal próbált meg megszökni, de minden alkalommal elkapták. Mary elmondta, hogy ezeknél a kísérleteknél nem szökni próbált, hanem az erőszak elől próbált meg elmenekülni.

Mary talált egy sorstársat is, egy szintén transznemű fogvatartottat, akit miután szabadon engedtek elkövetett egy kihágást, de még a börtön előtt felakasztotta magát, hogy ne kelljen visszakerülnie.

A poklot megjárt nőnek a szabadulás óta nem volt kapcsolata, állítása szerint soha többet nem tud megbízni a férfiakban. A Telegraph riportja szerint a transznemű bűnelkövetőkre vonatkozó törvények rendkívül logikátlanul vannak megírva. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis egy műtéti úton férfiből nővé operált elítéltet egy női börtönbe kell elhelyezni, de az olyan transzneműekre, mint Mary teljesen más szabályozás vonatkozik.

Forrás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik