Nagyvilág

Macron üzent azoknak a vezetőknek, akik nem tartják tiszteletben az európai értékeket

A francia elnök mindenkivel tisztelettel fog beszélni, de a szolidaritás és demokrácia tekintetében nem köt kompromisszumot.

Emmanuel Macron nem hisz abban, hogy konfliktus állna fenn Európa keleti és nyugati fele között. Erről a francia államfő a Guardiannek beszélt. A brit lap emlékeztetett: választási kampányában Macron erősen bírálta mások mellett Magyarországot és Lengyelországot, amiért nem tartja tiszteletben az európai értékeket, és nem együttműködő a menekültválság kezelésében.

Az elnök ezúttal is figyelmeztetett arra, hogy „bizonyos európai vezetők elvetik az alapelveket, hátat fordítanak Európának, és cinikusan állnak az EU-hoz, amire pénzkifizető helyként tekintenek”. Azt mondta:

Európa nem egy szupermarket. Európa a közös sorsunk.

Szerinte Európát gyengíti, ha elfogadja, hogy vannak, akik elutasítják alapelveit, azoknak az országoknak, akik ezt teszik, vállalniuk kell a politikai következményeket. „Ez nem egy kelet-nyugat vita” – mondta Macron, hozzátéve, hogy mindenkivel tisztelettel fog beszélni, de a szolidaritás és a demokratikus elvek tekintetében nem köt kompromisszumot, mert ha ezek megszegésébe Európa beletörődik, azzal megszűnik létezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik