Nagyvilág

Bűzlik Görögország

Több városban is szemét lepte el az utcákat Görögországban, mert a hulladékgyűjtők országszerte sztrájkolnak a hét eleje óta.

A szakszervezet tagjai napok óta blokkolják a lerakókhoz vezető utat a hulladékgyűjtő járművek előtt. Mivel a kukák már rengeteg helyen megteltek, a szemet így csak az utcára tudják kiönteni a helyiek.

A leginkább Athén turistanegyedei érintettek, de komoly problémákat jelentettek Thessalonikiből és Korfuból is. Tulajdonképpen minden bűzlik, a járókelők befogott orral sétálnak a városokban, az éttermek környékén pedig konkrétan kibírhatatlan szag terjed.

A hulladékgyűjtők azért hirdettek sztrájkot, mert attól félnek, hogy szerződésük lejártával tízezer dolgozó veszítheti el a munkáját.

Csütörtökön a tiltakozók felgyújtottak egy halom szemetet a belügyminisztérium előtt és festékkel dobálták meg az épületet. A rohamrendőrök könnygázzal oszlatták fel a tömeget, hogy megakadályozzák az épület megrohanását.

Athénban csütörtökön 32 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a kormány pedig mindenkit arra kért, hogy ne dobják ki a szemetüket.

Panos Skourletis belügyminiszter megígérte a szakszervezeteknek, hogy 2500 veszélyeztetett munkásnak új szerződést kínálnak.

(BBC, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik