Nagyvilág

Az Iszlám Állam golyózáporából mentett ki egy kislányt egy amerikai ex-katona

A moszuli ostrom poklában végrehajtott hősies életmentést videófelvétel örökítette meg.

Saját élete kockáztatásával mentett meg a biztos haláltól egy iraki kislányt Moszulban egy amerikai segélyszervezet alapítója. Az 56 éves David Eubank – aki korábban az amerikai szárazföldi erők különleges alakulatánál szolgált – az Iszlám Állam lövései közepette rohant be egy nyílt területre a gyermekért, aki anyja holtteste mellett bújt el a golyók elől. A bátor mentést a Los Angeles Times közel-keleti tudósítója, Nabih Bulos vette videóra.

A felvétel még június elején készült, de csak most került nyilvánosságra. A kislányt több tucatnyi holttest közül mentette ki. Az áldozatok mind civilek voltak, akik a harcok  elől akartak elmenekülni, de az Iszlám Állam fegyveresei agyonlőtték őket. Férfiakat, nőket, gyerekeket és időseket egyaránt. A halottak között még kerekes székes  embereket is voltak.

És a nagyjából ötéves kislány, aki az akkor már két napja halott anyja ruhája alá rejtőzve feküdt. Eubank katonák segítségével került közel a lányhoz, egy tank takarásában közelítve meg a gyermeket. Akik azonban még így sem tudtak könnyen kimenekíteni. Az Iszlám Állam fegyveresei ugyanis folyamatosan lőttek rájuk.

Videón, ahogy egy iraki katona kiment egy idős nőt az Iszlám Állam lövései elől
A nő egy út közepén rekedt, miközben több más civillel együtt menekült a terrorszervezet elől Moszulban.

Eubank és az iraki katonák végül az amerikaiak segítségét kérték, akik repülőkről füstbombákat dobtak le, aminek takarásában az amerikai berohant a kislányért, miközben két katona lövésekkel fedezte. 12 másodperc múlva a kislány biztonságban volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik