Nagyvilág

Az iraki miniszterelnök szerint az Iszlám Állam elismerte a vereségét

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök szerint az Iszlám Állam harcosai szerdán egy moszuli mecset felrobbantásával jelezték, hogy feladják az ország második legnagyobb városáért folyó harcot.

Az al-Habda minaret és az al-Nuri mecset lebombázása hivatalos formája a vereség elismerésének

– nyilatkozott Abadi.

Az iraki hadsereg elítélte a robbantásért az Iszlám Államot. A közelmúltban megölt Abu Bakr al-Baghdadi, a terrorszervezet korábbi vezetője itt kiáltotta ki a kalifátust 2014-ben.

Az ISIS terrorcsapatai újabb történelmi jelentőségű bűncselekményt követtek el

– közölték.

Az ISIS állítja, hogy amerikai légicsapás okozta a károkat, de az USA tagadta a vádakat.

A robbantásokat azt követően hajtották végre, hogy az iraki hadsereg 50 méterre megközelítette a mecsetet nyolc hónappal az ostrom kezdete után.

Joseph Martin tábornok, az amerikaiak által vezetett koalíció irányítója azt nyilatkozta, az ISIS Moszul és Irak egyik legszebb kincsét rombolta le.

Ez egy bűncselekmény nemcsak Moszul, de egész Irak lakossága ellen, és egy tökéletes példa arra, hogy miért kell megsemmisíteni a brutális szervezetet. A harcnak és Moszul felszabadításának még nincs vége, ennek tudatában a továbbiakban is mindent megteszünk a csatatéren

– nyilatkozott.

Hisham al-Hashimi, a szélsőséges csoportok kutatója elmondta, azért cselekedtek így, mert nem akarták, hogy az iraki hadsereg ott jelentse be győzelmét felettük, ahol kikiáltották a kalifátust.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik