Nagyvilág

Soros helyre tette a brit miniszterelnököt

A magyar származású milliárdos szerint a Brexit rossz ötlet volt, ráadásul mivel sokan elhitték, hogy az esetleges kilépés nem csökkenti az életszínvonalat, még el is adósodnak a háztartások.

A Project-Syndicate oldalán megjelenő írásban Soros a Bank of England friss adataira hivatkozva megjegyzi, a bérek növekedése nem tartja a lépést az infláció mértékével, ami azt jelenti, hogy visszaesnek a reálbérek.

Ha folytatódik ez a trend, akkor annak az lesz a vége, hogy a családoknak vissza kell fogniuk a költekezéseket, ráadásul egy idő után az is gondot fog okozni, hogy törlesszék adósságaikat. A milliárdos ezekért a bulvársajtót okolta, ott jelentek meg ugyanis a Brexit-szavazás előtt olyan hírek, hogy a kilépéssel jól járnak a britek.

De Soros szerint közeleg a fordulópont, saját reflexivitás-elméletére hivatkozva kijelentette, a gazdasági realitás világossá fogja tenni a politikai valóságot is, a Brexit mindenkinek káros, a briteknek és az egész Európai Uniónak is.

Az okozott kárt nem lehet jóvá tenni, de a britek még meggondolhatják magukat, írta.

Theresa May kormányfőnek azt javasolta, változtasson a hozzáállásán, ha meg akarja tartani tisztségét, amennyiben békülékeny hangnemben tárgyalnak Brüsszellel a kilépésről, az egységes piac tagjai maradhatnak az eljárás végéig, véli.

Szerinte ez az EU-nak is jó lenne, mert a brit távozás később ütne ordas lyukat a közös költségvetésen.

Ez win-win szituáció lenne.

A kilépési tárgyalás akár öt évig is eltarthat, a felek az elválás előtt akár az újabb házasság mellett is kiköthetnek.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik