Nagyvilág

Megszólalt a nő, aki a meghalt amerikaival volt Észak-Koreában

Ria Westergaard Pedersen dán újságíró 2015 decembere és 2016 januárja között ugyanazon turnussal volt Észak-Koreában, mint amelyikkel a héten elhunyt Otto Warmbier is.

A nő a BBC-nek adott interjújában elmondta, amikor megérkeztek az országba, nagyon szerettek volna egy közös képet a hadviseletbe öltözött katonákkal.

Előtte felvilágosították őket, hogy Észak-Koreában a törvények szerint tilos katonai épületekkel vagy konkrétan katonákkal fotót készíteni, ezért nagyon idegesek voltak.

Átbeszéltük a helyzetet, megegyeztünk, hogy mindannyian nagyon akarjuk azt a képet. Arra gondoltunk, hogy ha eléjük állunk, akkor azt a látszatot kelthetjük, hogy a katonák a háttérben vannak, és így nem üthetjük meg a bokánkat

– fogalmazott a nő.

És hogy miért mesélte el mindezt?

Ria Westergaard Pedersen sokat gondolkozott az elmúlt időszakban, hogy mi történt és mi nem történt akkor.

Számomra még mindig értelmezhetetlen a hivatalos verzió. Senki nem erősítette meg, csak Észak-Koreából jöttek hírek. Nem tudom megérteni, hogy az a fiú, aki olyan ideges volt egy fotó miatt is, ami még a legalitás határain mozgott, ellopjon vagy tönkretegyen egy propagandaplakátot. Személy szerint nem hiszem el, hogy bármi rosszat csinált.

Ő úgy látja, hogy mivel a férfi fiatal, jóképű amerikai volt, tudták, hogy jól mutat majd a propagandavideókban, amit mutogathatnak a világnak.

Otto Warmbiert 17 év kényszermunkára ítélték Észak-Koreában. 17 hónap után múlt héten kómában adták ki az Amerikai Egyesült Államoknak, de hétfőn éjjel meghalt.

Hazaengedték, mert egy halott amerikaival már úgysem zsarolhatnak
Kína nélkül az Egyesült Államok még Otto Warmbier halála után sem tehet sokat Észak-Korea ellen. A turistautaknak viszont minden bizonnyal végük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik