Nagyvilág

Fél év alatt megbukott a román kormány

Bizalmatlansági indítvánnyal torpedózták meg Sorin Grindeanu kormányfőségét. Utód még nincs.

Meglett az eredményük a romániai belső pártharcoknak: a szociáldemokraták megbuktatták szerdán a saját kormányfőjüket egy bizalmatlansági indítvánnyal. A Transindex percről percre cikke szerint 248 érvényes szavazat érkezett, ebből 241 képviselő szavazott Sorin Grindeanu lemondatására. 233 szavazat volt a limit, ezt egész biztosan túllépték.

Bővebb háttérrel hamarosan jelentkezünk, addig dióhéjban a viszály oka: fél éve a szociáldemokrata PSD nyerte a román parlamenti választást, azonban a korrupciós ügyekkel és jogerős elmarasztalásokkal terhelt pártelnök, Liviu Dragnea nem kaphatott kormányalakítási megbízást. Klaus Iohannis államfő végül egy kompromisszumos jelöltet, Grindeanut nevezte ki miniszterelnöknek.

Mindenki abban a hitben volt, hogy ő Dragnea embere, de egyre szabadabban mozgott, úgyhogy Dragnea jobbnak látta elmozdítani őt. Minden elemző nagyon szoros szavazást jósolt, főleg, hogy az RMDSZ is kihátrált az indítvány támogatásából, valamint a PSD-n belül is repedések voltak a kérdésben. Még az is benne volt a pakliban, hogy Grindeanu pártszakadást ér el. Mindenesetre a mostani indítvány nem volt konstrukítv, nem nevezték meg Grindeanu utódját, aki ügyvivőként akár őszig is vezetheti még a kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik