Nagyvilág

Az Iszlám Állam harcosait fogták el Madridban

Őrizetbe vett három feltételezett dzsihadistát a spanyol rendőrség Madridban, közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán. A tárca közleménye szerint egyikük, egy 32 éves marokkói férfi “rendkívül veszélyes”, aki fenyegetést jelentett a közbiztonságra.

A férfi online kapcsolatot tartott fenn az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista terrorszervezet Szíriában és Irakban harcoló terroristáival. Lakásán olyan oktatóanyagokat, kézikönyveket találtak, amelyek például arról szólnak, hogyan kell öngyilkos merényletet elkövetni.

A hatóságok szerint környezetében újabb tagokat toborzott a szervezet számára, és a másik két elfogott férfi – egy 33 és egy 38 éves marokkói állampolgár, akik lakótársai is voltak – már ennek a kiképzési folyamatnak voltak a részesei.

Spanyolország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az öt pontos skálán. Azóta a hatóságok Spanyolországban 172 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.

Letartóztattak Hollandiában egy 18 éves fiatalt, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet propagandáját, erőszakos videóit terjesztette, és valószínűleg bombakészítési útmutatásokat is adott, közölte szerdán a holland ügyészség.

A férfit hírszerzési információk alapján vették őrizetbe múlt csütörtökön Utrechtben. Előzetes letartóztatását kedden rendelte el a bíróság, de egyelőre nem emeltek vádat ellene.

Hollandiában 2013 márciusa óta az öt fokozatú skálán négyes szintű a terrorkészültség, ami azt jelenti, hogy számítani kell terrortámadásra.

Hollandiából az Iszlám Állam felemelkedése idején több tucatnyian csatlakoztak a terrorszervezet harcosaihoz Irakban és Szíriában. A visszatérő, úgynevezett idegen harcosok súlyos biztonsági kockázatot jelentenek.

(El Mundo, ABC.es)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik