Nagyvilág

Meghalt az észak-koreai fogságból elengedett amerikai fiatal

Otto Warmbier súlyos agykárosodást szenvedett.

Meghalt Otto Warmbier, az a 22 éves amerikai, akit másfél éve Észak-Koreában 15 év kényszermunkára ítéltek annak vádjával, hogy megpróbált ellopni egy propagandaplakátot.

Warmbier 17 hónapot töltött fogságban, a múlt héten hazaszállíthatták, de kómában volt. Az Ohio állambeli Cincinnati egyik kórházába került, orvosai szerint súlyos agykárosodást szenvedett, de nem derült ki, hogy mi okozta azt. Észak-Korea botulizmusra hivatkozott, de az amerikai orvosok nem találták ennek nyomát.

A fiú családja közleményében azt írta, Ottót félrekezelték az észak-koreaiak.

Amikor Otto hazatért Cincinnatibe június 13-án, nem tudott beszélni, nem látott és nem reagált a szóbeli utasításokra. Meggyötörtnek tűnt. Bár a hangját nem hallhattuk újra, egy nap alatt az arca megváltozott – békében volt. Hazatért, és hisszük, hogy érezte ezt

– írták.

Rob Portman cincinnati-i republikánus szenátor kijelentette: Észak-Koreát mindenkinek el kell ítélni undort keltő viselkedése miatt. Sherrod Brown cincinnati-i demokrata szenátor pedig úgy fogalmazott: az országot el kell ítélni aljas cselekedeteiért.

Észak-Koreában még három amerikai van fogságban. Az amerikai kormány azzal vádolja az ázsiai diktatúrát, hogy politikai zsarolásra használja a foglyokat. Észak-Korea viszont azt hangoztatja, hogy Amerika és Dél-Korea kémeket küld, hogy megdöntse az ország vezetését. (CNN, The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik