Nagyvilág

Ferenc pápa a végén békét csinál Afrikában

közép-afrika (közép-afrika)
közép-afrika (közép-afrika)
A katolikus egyháznak masszív szerepe volt, hogy fegyverszünet jött létre a háború dúlta Közép-Afrikában.

A konfliktusok dúlta Közép-afrikai Köztársaság-beli megbékéléshez vezető első állomásként tűzszüneti megállapodást írt alá az ország kormánya, valamint számos fegyveres csoport képviselője hétfőn a Szent Egyed katolikus közösség római székházában.

Az afrikai ország kormánya, valamint a vele és egymással is szemben álló 14 fegyveres csoport küldöttei péntek óta tanácskoztak Rómában, a megállapodást végül a kabinet és tizenhárom csoport írta alá. A béketárgyalások a találkozó résztvevőit vendégül látó Szent Egyed közösség és nemzetközi megfigyelők irányításával zajlottak.

A felek a megállapodásban elkötelezték magukat amellett, hogy a tűzszünet azonnal életbe lép az ország egész területén. A tűzszünet lehetővé teszi a szabad közlekedés helyreállítását, és az ezt akadályozó blokádok és torlaszok felszámolását – mondta Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodás megszületését.

A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek közé tartozik a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember folyamatos élelmiszerhiányban szenved.

A londoni Legatum Intézetnek a legnehezebb sorsú országokról készített tavalyi listája szerint a Közép-afrikai Köztársaság a “legreménytelenebb” hely a világon. Ezzel összefügg, hogy Ferenc pápa 2015 novemberében Banguiban nyitotta meg az akkor kezdődő irgalmasság szentéve első szent kapuját.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik