Nagyvilág

Erdőtűz pusztít a horvát tengerparton, közel 1000 turistát evakuáltak

Továbbra is erdőtüzek pusztítanak a dél-dalmáciai Makarska riviéra közelében, az újabb tűzeset miatt a hatóságok Tucepi több szállodájából 800 turistát evakuáltak hétfőn kora reggel, közölte a horvát közszolgálati televízió.

Az első tűzeset Podgora közelében történt szombat hajnalban. A tűzoltók azonban az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek a Bikovo Természetvédelmi Parkra. A viharos erejű szél a hétvégén megnehezítette a tűzoltó repülőgépek munkáját is. A tűzoltásba ezért hétfőn a hadsereg is bekapcsolódott.

Drazen Glavina megyei tűzoltó főparancsnok a sajtónak elmondta, hogy két erdőtűz néhány helyen megközelítette a lakóházakat is, és lehúzódott teljesen a tengerig. Senki sem sérült meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy meggyengült a bóra szél, ezért a tűzoltó repülőgépek újra felszállhatnak. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani.

A tűz hétfőn délelőtt Makarska felé vette az irányt. Az oltás és a tűz terjedése miatt több helyen útlezárásokra kell számítani.

A horvát lapok arról számoltak be, hogy a turisták egy része felajánlotta segítségét a tűzoltásban, mások viszont úgy döntöttek, hogy megszakítják nyaralásukat, és hazautaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik