Nagyvilág

“Trumpot jogosan dühíti a sok süket duma”

Newt Gingrich volt republikánus házelnök az ABC tévécsatorna vasárnap délelőtti műsorában arra az álláspontra helyezkedett, hogy Donald Trump elnök harcias stílusa nem mindig célravezető.

Gingrich, aki a kezdetektől Donald Trump egyik leghatározottabb támogatója, az ABC “Ez a hét” című politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét. Az amerikai belpolitikában befolyásosként számon tartott, georgiai politikus az elnök egyik legutóbbi Twitter-bejegyzésére reagált, melyben Trump azt írta: boszorkányüldözés, hogy vizsgálat folyik ellene az FBI igazgatójának menesztése miatt.

A mikroblog-bejegyzés nagy vitát kavart az amerikai politikai életben; volt, aki úgy értelmezte, ezzel Trump elismerte, hogy vizsgálat folyik ellene, s volt, aki szerint szó sincs vizsgálatról, az elnök csak szerencsétlenül fogalmazott.

Newt Gingrich leszögezte:

a bejegyzés nem tett jó szolgálatot az elnöknek.

A volt házelnök úgy vélekedett, hogy Donald Trump rendszerint csípőből ellentámadásba lendül és nagyon harcias és ez nem válik a javára.

De a republikánus politikus azt is hozzátette: Trumpot jogosan dühíti a sok süket duma az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatok ügyében. James Comey a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója, akit Donald Trump menesztett, állítólag azért, mert nem volt elégedett azzal, ahogyan Comey a tavalyi elnökválasztásba történt orosz beavatkozás ügyét vizsgálta. A volt FBI-igazgató két héttel ezelőtt a kongresszusban meghallgatáson vett részt, amelyen beszámolt a vizsgálatról és a Trumppal folytatott beszélgetéseiről.

Történetét elemzők ellentmondásosnak minősítették, s Donald Trump jelezte: hajlandó eskü alatt elmondani a kongresszusban a saját változatát is.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik