Nagyvilág

Londoni tűzvész: már legalább 30 halott van

Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka sajtótájékoztatóan elmondta: már legalább 30 halottja van a szerda éjjeli tűzvésznek. Az egyik áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe  – tette hozzá.

A testeket már átszállították a hullaházba, több holttest azonban még a jelenleg veszélyes állapotban lévő kiégett épületben van.

Londoni tűzvész: megjósolták a katasztrófát
A szerda hajnalban leégett toronyházat 2016-ban újították fel, de a lakosok aggodalmukat fejezték ki annak biztonságával kapcsolatban. Hiába emelték fel a hangjuk, az süket fülekre talált, pedig talán elkerülhető lett volna a tragédia.

A rendőrparancsok elmondta azt is, a tűz okának kivizsgálása heteket is igénybe vehet, de semmilyen jel nem utal arra, hogy gyújtogatás történt volna.

Az Independent közben azt írja, egy meghibásodott hűtő okozhatta a tragédiát. Úgy tudni, hogy egy negyedik emeleti lakásban élő Behailu Kebede figyelmeztette a lakókat a konyhájában felcsapó lángokra. A taxisofőrként dolgozó egygyermekes apuka egyik közvetlen szomszédja, a 41 éves Maryann Adam arról mesélt, hogy miután kiütött a tűz, Kebede azonnal értesítette a rendőrséget és a tűzoltókat, valamint felébresztette az emeleten élő családokat.

Szerdára virradó éjjel égett porig a 24 emeletes Grenfell Tower London egyik leggazdagabb kerületében. A lángokat még csütörtök délelőttre sem sikerült teljesen megfékezniük a tűzoltóknak.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik