Nagyvilág

F-15-ösöket vesz Katar az USA-tól

Katar 12 milliárd dollár (több mint 3200 milliárd forint) értékben vásárol F-15-ös vadászrepülőket az Egyesült Államoktól, az erről szóló szerződést James Mattis amerikai védelmi miniszter és katari kollégája, Hálid al-Attijah szerdán kötötte meg, közölte a Pentagon.

A 12 milliárd dolláros üzletnek köszönhetően Katar csúcstechnológia birtokába jut, és szorosabb biztonsági együttműködés jön létre országaink között”, közleményében az amerikai védelmi minisztérium.

Mattis és Attijah az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentette biztonsági kihívással indokolta a vásárlást. A védelmi miniszterek egyúttal hangsúlyozták a térségbeli feszültségek felszámolásának szükségességét annak érdekében, hogy az Öböl országai közös céljaik elérésére koncentrálhassanak.

A Pentagon nem közölt további részleteket az üzletről, de a Bloomberg amerikai hírügynökség szerint Katar az összegen 36 negyedik generációs F-15-ös vadászrepülőgépet vásárolt.

Katart több szomszédos ország – köztük az Egyesült Államok kiemelt térségbeli szövetségesének számító Szaúd-Arábia – a terrorizmus támogatásával vádolja. A hetekben kiéleződött a helyzet az Öböl térségében, és számos ország megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, sőt, egyesek a kis államba irányuló tengeri és légi közlekedést is leállították.

Bár Donald Trump amerikai elnök támogatásáról biztosította a Rijád által kezdeményezett elszigetelési politikát, több amerikai tisztségviselő túlzásnak tartja azt, és párbeszédre szólította fel a feleket.

(Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik