Nagyvilág

Brutálisan megverhették Észak-Koreában az amerikai fiút

Az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón az édesapa megrázó szavakkal írta le fia állapotát.

Fred Warmbier megtörten mondta el, hogy fia egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába. Letartóztatása után rövid ideig leveleztek vele, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor a szülők gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essék, majd felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.

Észak-Korea megmutatta, miért kapott 15 évet egy amerikai egyetemista
Kényszermunka, mert leszedett egy propagandaplakátot. Videón, hogy mit is tett pontosan.

Az édesapa “terrorisztikus pária-államként” jellemezte Észak-Koreát, ahol – mint mondta – fiával brutálisan bántak. Kifejtette: sem ő, sem felesége nem hiszi el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint 22 évesfia a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azt követően esett kómába, hogy altatót kapott.

Még ha el is hinnénk magyarázatukat a botulizmusról és az altató okozta kómáról, akkor sem elfogadható, hogy titokban tartották az állapotát és megtagadták tőle a megfelelő orvosi kezelést

– fogalmazott Fred Warmbier. Hozzátette: a fia “rossz állapotban van”.

Az édesapa elmondta: szerda este Trump elnök felhívta őt telefonon, együttérzését fejezte ki és felajánlotta segítségét. Hasonlóképpen Rex Tillerson külügyminiszter is kereste a családot, és már többször beszélt a szülőkkel.

A sajtótájékoztatón – amelyet annak a középiskolának az épületében tartottak, ahová Otto Warmbier járt – megjelent a fiatalembert kezelő cincinnati kórház szóvivője, és közölte: Warmbier állapota stabil, de “súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett”.

Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol “államellenes cselekedetért” tartóztatták le. A fiatalember ugyanis megpróbált eltenni egy propaganda-plakátot. Rövid tárgyalás után 2016 márciusában 15 évi börtönre, illetve kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Az észak-koreai hatóságok – humanitárius megfontolásokra hivatkozva – a héten bocsátották őt szabadon, s szerdán szállították őt vissza az Egyesült Államokba.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik