Nagyvilág

Össztűz a születésnapos Trumpra

Csaknem kétszáz demokrata képviselő és szenátor perelte be külföldi jövedelmei miatt.

Politikai ellenfelei azért támadják immár bíróságon a születésnapos amerikai elnököt, mert külföldről folyamatosan jövedelemhez jut vállalkozásain keresztül. Az amerikai alkotmány ez szigorúan tiltja. Kongresszusi jóváhagyás nélkül hivatalnok külföldről származó jövedelmet, külföldi kormánytól ajándékot, pénzt nem fogadhat el, márpedig a demokraták szerint Trump januári hivatalba lépése óta egyszer sem kért engedélyt.

A Fehér Ház és az igazságügyi minisztérium még nem reagált a keresetre vonatkozó kérdésekre, de korábban a Fehér Ház azt állította, az elnök üzleti érdekeltségei nem sértik az alkotmányt. A Trump vállalkozásait összefogó holding azt közölte, a külföldi kormányokat képviselő ügyfeleitől – például szállodavendégeitől, ingatlanjai bérlőitől, érdekkijáróktól – származó jövedelme nyereségét be fogja fizetni az államkincstárba, de soha nem várja el ezektől a klienseitől, hogy azonosítsák magukat.

A felpereseket képviselő két törvényalkotó tudatta, soha még ilyen nagyszámú kongresszusi tag – 30 szenátor és 166 képviselő – nem perelt amerikai elnököt, igaz, önmagában már az is ritkán fordul elő, hogy kongresszusi tag vagy tagok pereljék az elnököt. John Conyers képviselő hozzátette, hogy Trumpnak legalább 25 országból van bevétele, és

úgy tűnik, hogy elnökségét nyereségei maximalizálására használja fel.

Trump ellen hivatalba lépése óta mások is indítottak hasonló pereket, például egy vendéglátó-ipari érdekvédelmi szervezet – amely szerint az elnök éttermei piaci előnyt élveznek – vagy tagállami főügyészek. Bár az elnök hivatalba lépésekor átadta ingatlanfejlesztési holdingjának vezetését felnőtt fiainak és egy magas rangú cégvezetőnek, nem mondott le vagyonáról, ami azt jelenti, hogy joga van részesülni vállalkozásainak nyereségéből. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik