Nagyvilág

Inkognitóban akarta bizonyítani a miniszter, hogy nincs no-go zóna Párizsban

Marlène Schiappa éjszakai sétája azonban közröhej tárgya lett, el is távolította a képeket. Egy párizsi előváros női korábban tiltakoztak a veszélyes főtér miatt.

A hazai kormánypárti média is szereti hangsúlyozni, hogy tele van Nyugat-Európa no-go zónákkal, ahova még a rendőrség se mer bemenni. A nők számára néhány városrész tényleg veszélyes lehet, ennek ellenkezőjét próbálta bizonyítani a Mátyás királyt játszó francia nemi egyenlőségi miniszter, Marlène Schiappa. A terve azonban nem sikerült a BBC News szerint.

A terv az volt, hogy magányos nőként végigsétál Párizs északi elővárosának, La Chapelle-Pajolnak az utcáin, hogy bizonyítsa, nincsenek is no-go zónák a nőknek. Aztán képekkel és szöveggel kitette a tapasztalatait a Twitterre. Csakhamar betámadták őt, hogy az egész megrendezett volt, mire törölte a tweeteket. Az egyikhez amúgy ezt írta ki:

A Köztársaság törvényei megvédik a nőket és a nap minden órájában és mindenhol alkalmazzuk őket.

Azért is lett kínos az egész, mert a múlt hónapban több lap beszámolt róla, hogy helyi nők kivonultak tüntetni La Chapelle-Pujol utcáira az őket ért atrocitások miatt. Petíciót is indított egy szervezet, akik szerint a főtér és a környező utcák csak férfiaknak fenntartott övezetekké váltak. Ahogy írták:

Nők, egy veszélyeztetett faj Párizs szívében.

Sokak szerint a nemrég véget ért választási kampány felkapta a témát és az túlzottan elment a bevándorlóellenesség irányába.

Schiappa amúgy Emmanuel Macron francia elnök jóvoltából, a civil szférából került a politika csúcsára, szóval még tapasztalatlannak mondható. Korábban a dolgozó anyáknak hozott létre egy hálózatot, de volt Le Mans városának polgármester-helyettese is. Mindenesetre most közröhej tárgya lett, ahogy egy Twitter-felhasználó írta:

Marlène Schiappa öt percet sétálgatott Pajolban anélkül, hogy zaklatták volna, ezért érmet érdemel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik