Nagyvilág

Norvégia bekeményít, betiltják az arcot elfedő kendő az iskolákban

A javaslat kritikusai szerint alig hord valaki az országban nikábot vagy burkát, pedig nemrég pont volt ebből egy botrány.

A teljes oktatási rendszerben betiltaná az arcot elfedő, egyes muszlim közösségekben használatos fejkendők használatát Norvégia – írja a BBC News. A bölcsődéktől az egyetemekig nem lehet majd nikábot, burkát, balaklavát és maszkokat felvenni, de az arcot láttatni engedő fejkendők, sapkák, kalapok továbbra is megengedettek lesznek.

A dolog még javaslat szintjén létezik csak, a jövő év elején fogadhatják el, és a pártok zöme támogatja. A maga nemében ez lehet az első ilyen jogszabály Skandináviában. Torbjørn Røe Isaksen oktatási-kutatási miniszter így indokolta:

Ezek a ruhadarabok meggátolják a jó kommunikációt, ami fontos a diákok számára, hogy jó oktatáshoz jussanak.

A norvég helyhatóságok már eddig is sok iskolában megtiltották az arcot eltakaró kendők, ruhák használatát, de országos szabály nem létezett. A javaslatnak persze vannak kritikusai: szerintük a Norvégiában élő bevándorlókra abszolút nem jellemző a nikáb vagy burka viselése, ezért a jogszabály fölösleges.

A norvégiai Iszlám Tanácsot számos kritika érte az utóbbi időszakban, miután egy olyan nőt alkalmazott kommunikációs tisztviselőnek, aki nikábot hordott. A vallásközi párbeszéd előmozdításáért állami támogatásban is részesülő tanácsot a kultminiszter, muszlim képviselők és szervezetek is kritizálták. Az Iszlám Tanács végül megvédte a döntést azzal, hogy a kritizált nő volt a legalkalmasabb a munkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik