Nagyvilág

May megüzente Merkelnek, hogy a választás nem változtat semmin

London a tervnek megfelelően a következő pár hétben megkezdi a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval – közölte Theresa May brit miniszterelnök szombaton telefonon Angela Merkel német kancellárral a Downing Street tájékoztatása szerint.

May hozzátette, hogy a brit és az uniós állampolgárok jogairól szóló megállapodást már a tárgyalások korai szakaszában napirendre akarja venni a londoni kormány – olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében.
A telefonbeszélgetést Angela Merkel kezdeményezte mexikói látogatása közben. Egyúttal gratulált Maynek pártja parlamenti választási győzelme alkalmából.

A német kancellár pénteken Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel közös sajtóértekezletén azt mondta: a meglepetésszerű brit parlamenti választási eredmények ellenére London feltehetőleg tartja magát ahhoz a tervhez, amelyet Theresa May kormánya kidolgozott az Európai Unióból való kilépés megtárgyalására Brüsszellel. Hozzátette, hogy a maga részéről azt szeretné, ha gyorsan elkezdődnének ezek a tárgyalások, ő felkészült rájuk.

Az érvényes terv szerint a Brexit-tárgyalásoknak június 19-én kell megkezdődniük.

Merkel ismét elmondta, hogy Nagy-Britannia Európa része marad azután is, hogy kilép az EU-ból, és azt szeretné, ha egyúttal jó partnere is maradna az uniónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik