Nagyvilág

Theresa May nem mond le, Corbyn készen áll

A BBC kormányforrásokból származó péntek reggeli értesülése szerint Theresa May brit miniszterelnök nem kíván lemondani, annak ellenére sem, hogy az általa vezetett Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét az előző napi előrehozott parlamenti választásokon.

A véglegeshez közeli adatok szerint a választásokon a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra 40 százaléknyian szavaztak. Az egyéni voksok megoszlása alapján matematikailag lehetetlenné vált, hogy a konzervatívok megszerezzék az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet a 650 fős alsóházban.

Az első modellszámítások alapján a konzervatív frakció létszáma 318-319 tagú lehet.

Theresa Mayt pénteken lemondásra szólította fel a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn. A Konzervatív Párt EU-párti csoportjának egyik vezető képviselője, Anna Soubry is úgy nyilatkozott, hogy Theresa Maynek “át kellene gondolnia pozícióját”.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője szerint párja “készen áll az ország szolgálatára”. A Munkáspárt a csütörtökön tartott előrehozott parlamenti választásokon jelentősen, a véglegeshez közeli adatok alapján 29 fővel 261-re növelte frakciójának létszámát, de abszolút többséget nem ért el a 650 fős alsóházban.

Arra a kérdésre, hogy a Munkáspárt kormányalakításra készül-e, Jeremy Corbyn úgy fogalmazott: a Labour készen áll az ország szolgálatára, mivel ezért harcolt a választásokon.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásoknak a tervezett időpontban, tíz nap múlva mindenképpen el kell kezdődniük, mivel a kilépési folyamat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával már elindult.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik