Nagyvilág

Óriási pofont adott magának a brit kormány, elbukták a választást

Nehéz elfogadni, de David Cameront egy még nála is rosszabb politikai stratéga váltotta kormányfőként Nagy-Britanniában. Theresa May miniszterelnök előrehozott választást hirdetett, hogy megerősítse a saját mandátumát. Ehelyett elvesztette a kormányzást.

Óriásit buktak a toryk az előrehozott választáson, amit pont ők erőltettek át.

5 mandátummal a végső adatok előtt

  • A Konzervatív Párt 314
  • A Munkáspárt 261
  • A Liberális Demokraták 12
  • A Skót Nemzeti Párt 35
  • Az észak-ír unionisták 10

mandátumot szerzett, amivel a kormány az utóbbi idők legnagyobb zakóját mutatta be, a Munkáspárt pedig az utóbbi pár év legkomolyabb politikai erősödését produkálta.

A többséghez 325 mandátumnál több kell a parlamentben, és eddig a konzervatívoknak ez megvolt. Most már nincs.

Párton belül üzennek Maynek

A brit miniszterelnöknek “át kell gondolnia a pozícióját”, miután a “rettenetes” választási kampány eredményeképpen a Konzervatív Párt elveszítette a parlamenti többségét, közölte pénteken Anna Soubry konzervatív parlamenti képviselő.

Soubry az első konzervatív párti politikus, aki a választási eredmények fényében burkoltan ugyan, de azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a vártnál rosszabb szereplés miatt Theresa Maynak meg kell fontolnia lemondását.

Ő nagyon nehéz helyzetben van, ő rendkívüli és nagyon tehetséges nő, nem riad meg a nehéz helyzetekben, de most természetesen át kell gondolnia a pozícióját, fogalmazott Soubry.

A képviselő – aki szűk többséggel nyert a közép-angliai választási körzetében – kifejtette, hogy Theresa May kezdeményezte a választást, azt várva, hogy pártja megerősödve kerül ki belőle.

“Ő mindig vállalja a felelősséget, és tudom, most is vállalni fogja a kampány lebonyolításáért”, mondta Soubry, aki tavaly júliusig az üzleti, energia és ipari stratégia miniszterhelyettese volt.

A munkáspárti Jeremy Corbyn így ünnepelt:

Pedig biztosak voltak

De kezdjük az elején. Theresa May azért hirdetett előrehozott választást két hónapja, annak ellenére, hogy korábban kijelentette, ilyen nem lesz, mert a Konzervatív Párt történelmi csúcson volt a felmérésekben. A munkáspártot akkor épp húsz százalékponttal verték, úgy nézett ki, teljesen átvehetik az irányítást a parlamentben.

May a mandátumokat arra használta volna, hogy biztosabban tárgyalhasson Brexit-ügyben, és sokkal erősebb felhatalmazása legyen, mint eddig.

Annyira biztosak voltak a toryk a győzelemben, hogy még csütörtök reggel is legalább 50, de inkább száz képviselős többséget vártak a 650 fős parlamentben.

Aztán a nap végére már kevésbé voltak lelkesek a konzervatív vezérkarban, mert látszott, hogy két hónap alatt sikerült eljátszani 20 százalékpontnyi népszerűséget.

Maynek vége

Theresa May kormányának ezzel szinte biztosan vége, May pedig 1923 óta a legrövidebb ideig hivatalban lévő kormányfő lesz. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője már az eredmények hivatalos vége előtt nekiment Maynek azzal, hogy le kell mondania. Ami tényleg elkerülhetetlennek látszik, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy May eleve hazudott az előrehozott választásokkal kapcsolatban, hogy aztán egy olyan kockázatos választásba menjen bele, amiből kizárólag a Konzervatív Pártnak lett volna előnye, az országnak nem nagyon.

A toryk jelenleg nem tudnak senkivel koalícióra lépni a kormányzásért. A UKIP nem szerzett mandátumot, a többi párt pedig annyira aktívan Brexit-ellenes, hogy kétséges, bárki szóba állna velük, talán az észak-ír unionisták kivételével. A másik oldalon viszont ott van a Káosz Koalíciója, ami szintén nem tud kormányt alakítani, mert a nagy pártoknak együtt sincs meg a többsége a kormányzáshoz.

Ezzel hatalmas veszélybe kerültek a Brexit-tárgyalások, amik pont hétfőn kezdődnének. A helyzet azért is érdekes, mert a választásokat normális menetrendben pont egy évvel a kilépésre kapott két év után tartották volna. Addig tehát Maynek és a Konzervatív Pártnak stabil mandátuma lett volna, hogy letárgyalja a britek kilépését az Európai Unióból.

Senkinek fogalma sincs, hogy most mi fog történni a Brexittel kapcsolatban.

A helyzet attól is függ, ki tud majd kormányt alakítani a káosz végén. Ha a konzervatívok kisebbségben kormányoznak, akkor az eddiginél is kisebb felhatalmazással és gyengébb pozícióból tárgyalhatják majd le a kilépést. Ha a Munkáspárt vezette Káosz Koalíció alakít kormányt, akkor bármi lehet.

Meg fogják érezni

May iszonyatosan megkavarta ezzel a választással a politikai életet. Utoljára elődje, David Cameron kockáztatott ekkorát, amikor beígérte, hogy ha a választáson nyernek a konzervatívok, népszavazást tartanak majd az uniós kilépésről. Cameron meglepő módon abszolút többséget szerzett a parlamentben, aztán elvesztette a népszavazást, ami miatt le kellett mondania. Hosszú hetekig castingolták az utódját, mire megállapodtak Maynél, akinek igazából csak le kellett volna tárgyalnia a kilépést.

A brit gazdaságot meg fogja viselni a választás, mert a pénzpiacok igazán a bizonytalanságot kedvelik a legkevésbé. A tőzsde már rég ráállt a stabil uniós kilépésre, mindenki arra számított, hogy a konzervatívok erős felhatalmazással tárgyalhatják azt le. Az, hogy a mostani választás után nem tudni, mi lesz, nagyon sokat árt a piacnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik