Nagyvilág

Brutális meglepetés a brit választásokon: senki sem szerez többséget

Cikkünk folyamatosan frissül.

Brit idő szerint este tízkor szokott kijönni az első exit poll adat a brit választásokról. Ez történt most is, és ha igaz, amit a felmérés ír, akkor hatalmasat szívnak a konzervatívok.

Az exit poll adatok szerint

  • A toryk 314
  • A munkáspárt 266
  • A Skót Nemzeti Párt 34
  • A Liberális Demokraták 14
  • A Plaid Cymru nevű walesi párt 3
  • A zöldek 1
  • A UKIP 0

mandátumot szerzett.

Az azóta folyamatosan frissülő eredmények pedig így néznek ki:

  • Toryk: 290 hely,
  • Munkáspárt: 249 hely,
  • Skót Nemzeti Párt: 33 hely,
  • Libdemek: 10 hely,
  • Az észak-írországi unionista DUP: 10 hely,
  • Zöldek: 0 hely,
  • UKIP: 0 hely.

A 650 körzetből közel 600-ban már megszámolták a szavazatokat, 290-ben tehát a Konzervatív Párt, 249-ben a Munkáspárt győzött. A végső elszámolásnál a konzervatívok eredménye 314, a munkáspártiaké 266 képviselői hely lehet.

A többséghez 325 mandátumnál több kell a parlamentben, és eddig a konzervatívoknak több is volt ennél. Ha a végeredmény is ez lesz, akkor

senki nem tud kormányt alakítani. 

Kérdés, hogy mennyire megbízhatóak az exit pollok. Alapvetően nem nagyon, de az utóbbi időben elég pontosak voltak. Sokkal pontosabbak, mint bármelyik másik felmérés. Ennek ellenére van rá esély, hogy 11-12 mandátumot tévednek, amivel a konzervatívok még többséget szerezhetnek.

Ha viszont nem sikerül, akkor hatalmas szívás lesz. Korábban ugyan kormányoztak koalícióban a liberális demokratákkal, de a libdemek voltak talán az egyetlen párt, amelyik nagyon határozottan állt ki a Brexit ellen. A skót párt is nagyon brexit-ellenes, ahogy a zöldek is. A UKIP pedig nem szerzett mandátumot.

Így gyakorlatilag senki nincs, akivel a toryk koalíciót tudnának kötni. 

Cserébe a másik oldalon sem lesz többsége az összes többi pártból felálló káosz koalíciónak.

Stabilitás kell

Nagy-Britanniának egy ideig stabilitásra van szüksége, és ha a konzervatívok győznek a választásokon, akkor teljesítik a kötelességüket: megteremtik ezt a stabilitást, jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök péntek hajnalban, a választások másnapján, miután kiderült, hogy saját választókörzetében ő győzött.

Ha az előrejelzésnek megfelelően a konzervatív párt nyerte el a legtöbb helyet, és valószínűleg a legtöbb szavazatot, akkor ránk hárul a stabilitási időszak megteremtésének feladata, és pontosan ezt fogjuk tenni. A szándékom ugyanaz ma reggel, mint bármikor korábban. A kampányban elmondtuk, melyek a fő szempontjaink: hogy jó Brexit-megállapodást tudjunk kötni, tette hozzá.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője lemondásra szólította fel Theresa Mayt a toryk “rossz” választási eredménye miatt. Corbyn szerint a kormányfő azért írta ki az előrehozott választásokat, hogy nagy arányban győzzön, és ezáltal meg tudja erősíteni a tekintélyét. De az elvesztett mandátumokkal együtt elvesztette a bizalmat is, és ez elég kell, hogy legyen neki ahhoz, hogy távozzon, és utat engedjen egy munkáspárti kormánynak, amely “igazán képviselni tudja ezt az országot”. A szavazók “a reményt választották, és hátat fordítottak a megszorító politikának”. A Munkáspárt kampánya megváltoztatta a politikát az országban, ezáltal Nagy-Britannia egy “más, alapvetően jobb hely lehet” – szögezte le.

Ő is azután nyilatkozott, hogy kiderült: saját választókörzetében ő győzött.

A Munkáspárt kisebbségben is elkormányoz

Kész lenne kisebbségi kormány megalakítására Nagy-Britanniában az ellenzéki Munkáspárt a csütörtöki előrehozott választások nyomán, ha beigazolódnak a prognózisok, amelyek szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem szerzett abszolút többséget a parlamenti alsóházban – jelentette ki a Munkáspárt egyik szóvivője, Emily Thornberry csütörtök éjszaka.

A BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az eredmények azt mutatják, a Labour kormányra kerülhet.

Tom Watson, a Munkáspárt elnökhelyettese is úgy nyilatkozott, hogy ha a prognózisok beigazolódnak, az “nagyon rossz eredményt” jelentene Theresa May miniszterelnök számára.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök péntek hajnali nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a választás eredményeképpen rendkívül nehéz lett Theresa May helyzete. A konzervatívok romló eredményét azzal magyarázta, hogy a kampány legvégén a Munkáspárt szerepelt jobban, és támogatókat tudott elhódítani riválisától.

Sturgeon egyúttal méltatta, hogy a jelek szerint Skóciában pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) megnyerte a választást.

Nyilatkozott az Európai Unióból való brit kilépés (Brexit) irányításával megbízott miniszter, David Davis is. Ő úgy vélte, hogy az első eredmények és a prognózisok arra mutatnak: az ország átalakulóban van, különösen Skóciában és Anglia északi részében. Az országot megosztó szavazás volt – fogalmazott, de jelezte, hogy a következtetések levonásával megvárja a tényleges eredményeket.

Nigel Farage, a Brexit melletti kampány egyik vezetője, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt elnöke úgy vélte, a választások megmutatták, hogy Corbyn “erősebb és őszintébb” személyiség, mint Theresa May. Ő is úgy látja, hogy a munkáspárti vezetőnek sikerült új szavazókat elhódítania a Brexit-pártiak és -ellenzők közül egyaránt.

Gyengül a font

Jelentősen gyengült az angol font péntek hajnalban arra a hírre, hogy az előrehozott brit parlamenti választásokról közölt exit poll szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem sokkal a Brexit-tárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthette abszolút többségét a londoni alsóházban. Londoni pénzügyi elemzők szerint ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, Theresa May miniszterelnök pozíciója is bizonytalanná válhat.

A font a dollárhoz képest egy ideig 1,5 százalékot meghaladó veszteségben is járt, 1,27 dollár/fontra gyengülve az elmúlt hetek 1,30 dollár/font körüli árfolyamairól.

Az euróval szemben – a font szempontjából 1,7 százalékos veszteséggel – 0,88 font/euró feletti árfolyamokat is mértek az exit poll után első percekben.

Később a font valamelyest visszaerősödött, de az exit poll előtti értékeknél továbbra is gyengébb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik