Nagyvilág

Az olaszok már korábban figyelmeztették Londont az egyik merénylőre

Egy olasz ügyész, aki a London Bridge-nél történt merénylet egyik elkövetője után nyomozott, azt állítja, hogy az olaszok már korábban küldtek egy jelentést a brit hatóságoknak Youssef Zaghbáról és arra figyelmeztették őket, hogy Zaghba veszélyes lehet – írja a Guardian.

A Marokkóban született, de olasz állampolgár Zaghba 2016 márciusában került Giuseppe Amato bolognai főügyész látókörébe, amikor a Zaghba Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Amato a brit lapnak adott nyilatkozatában azt is hozzátette, hogy ő saját szemével látta azt a jelentést, amelyet az olasz terrorellenes szerv küldött Londonba a későbbi merénylőről.

Mindent megtettünk, amit lehetett. Folyamatosan megfigyeltük, de ezen kívül mást nem tudtunk tenni, mint küldeni egy figyelmeztetés a briteknek,

nyilatkozta az ügyész. Hozzátette, hogy miután Zaghba Londonba költözött, csak néha tért vissza Olaszországba, és nem is töltött ott összesen 10 napnál többet. Az alatt az idő alatt azonban az olasz hatóságok folyamatosan figyelték.

Amato nyilatkozata további nyomást helyezhet a brit hatóságokra, akik azt ugyan elismerték, hogy egy másik merénylő, Khuram Butt ismert volt a rendőrség és a titkosszolgálat számára is, Zaghbát azonban nem tartották érdekesnek vagy fontosnak.

Nőtt a londoni merénylet áldozatainak száma
Xavier Thomas holttestét a Temzéből emelték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik