Nagyvilág

Sokkal többen halhattak meg a kabuli robbantásban, mint azt eddig hittük

A korábban közöltnél sokkal többen, legalább 150-en haltak meg a Kabul diplomáciai negyedének bejáratánál múlt szerdán elkövetett robbantásban, közölte kedden Asraf Gáni afgán elnök egy kabuli nemzetközi konferencia megnyitóján, amelyen ismételten béketárgyalásokra szólította fel a kormányellenes tálib lázadókat.

Az eddigi hírek 90 halálos áldozatról és 460 sebesültről szóltak. Hírügynökségek megjegyzik, hogy az új veszteségadattal a múlt szerdai robbantás a legsúlyosabb merénylet lett Kabulban azóta, hogy 2001-ben elűzték a városból a tálib lázadókat.

Múlt szerdán a kabuli diplomáciai negyed bejáratánál felrobbant egy – mint Gáni kedden fogalmazott – “katonai minőségű” robbanóanyaggal megtömött tartálykocsi. “Nemcsak mi voltunk a célpontok, hanem az egész diplomáciai közösség”, hangoztatta Gáni.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán kezdetén történt merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára, még Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője is elhatárolódott tőle. Mint mondta, a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozataik vannak.

Asraf Gáni a huszonhárom ország és nemzetközi szervezet – köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország, Kína, az ENSZ és a NATO – részvételével kezdődött konferencia megnyitóján újra tárgyalásokra szólította fel a tálibokat. Azt mondta, ez az utolsó esélyük, hogy feladják a 16 éve kezdődött lázadásukat, és csatlakozzanak a békefolyamathoz.

Ha a tálibok csatlakozni akarnak a békefolyamathoz, akkor az afgán kormány engedélyezni fogja nekik, hogy nyissanak egy irodát, de ez az utolsó esélyük.

A béketárgyalásokra irányuló korábbi erőfeszítések mind sikertelenek maradtak. A tálib mozgalom vezetői továbbra is “árnyékkormánynak” tartják magukat, és nem hajlandóak tárgyalni Kabullal, amíg az összes külföldi katona nem távozik az országból. A lázadók az elmúlt két évben egyre nagyobb területekre terjesztették ki befolyásukat, számos körzetet vontak ellenőrzésük alá az ország különböző részein.

Gáni ismételten bírálta a szomszédos Pakisztánt, mondván, hogy az “hadüzenet nélküli háborús agressziót” folytat országa ellen. A két ország régóta kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy megtűrik a fegyveres lázadók aktivitását a közös határ mentén. Egymást vádolták a múlt hónapban egy vitatott határszakaszon a fegyveres erőik között kirobbant tűzpárbaj miatt is.

Az afgán fővárosban kezdődött, Kabuli Folyamat nevű egynapos nemzetközi konferencia a terrorellenes harcban való szorosabb együttműködést, az afganisztáni békét és nemzeti megbékélési folyamatot hivatott elősegíteni, a résztvevők bátorítani akarják a tálibokat, hogy vegyenek részt a békefolyamatban.

Az afgán kormány fokozta a biztonsági intézkedéseket a konferencia idejére, lezárta a rendezvény helyszínéhez vezető utakat. A Tolo afgán tévé honlapján közölte, hogy a konferencia kezdetén robbanás történt Kabulban, előzetes információk szerint ismeretlenek által kilőtt lövedék csapódott be az úgynevezett kabuli “zöld negyed” mellett, ahol a NATO afgán missziójának főhadiszállása van, de senkinek sem esett baja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik