Nagyvilág

Ne sértegessük a négyéveseket azzal, hogy Trumpot hozzájuk hasonlítjuk

A német Die Weltnek adott interjút Alison Gopnik, a Berkeley Egyetem pszichológia professzora. A kisgyermekkor elismert kutatóját Donald Trumpról kérdezték, mivel az amerikai elnök viselkedését gyakran hasonlítják a gyerekek reakcióihoz. Gopnik azonban úgy látja: ez az analógia teljesen téves, mivel az elmúlt 30 év kutatásai is alátámasztják, hogy Trumpból hiányzik a kisgyermekekre jellemző tehetség és gondolkodásmód.

Ha megnézzük, hogy a tudomány mit mond a babákról és a gyerekekről, arra jutunk, hogy a Trumppal való összehasonlítás sértő a három- és négyévesekre nézve. Ami a gyerekeket különlegessé és a felnőttektől különbözővé teszi az éppen az ellentéte Trump azon tulajdonságainak, amikre nap mint nap fény derül

-mondta a pszichológus a Die Weltnek, hangsúlyozva: egy négyéves számára rendkívül fontos az igazság, szeretné megérteni, hogyan működik a világ, ehhez pedig folyamatosan információkat gyűjt. Természetesen a kisgyerekek is hazudnak néha, azonban teljesen más a motivációjuk, mint az amerikai elnöknek, akit gyaníthatóan nem is érdekel, hogy kijelentései igazak-e vagy sem. Szerinte

egy igazi hazudozó ismeri a valóságot, különben nem hallgatná el azt.

Egy négyévest kielégíthetetlen kíváncsiság hajt, sőt: egy két- hároméves gyerek létezésének alapvető motivációja a kíváncsiság. Ebben az életkorban a kicsik gyakran veszélybe is sodorják magukat, igyekeznek felismerni a mintázatokat, az egyes események közötti összefüggéseket. Egyes kutatások pedig kimutatták, hogy a babák az események valószínűségével is képesek számolni. Ezzel szemben Trump nem olvassa el a szakirodalmat, a titkosszolgálati anyagokat – szögezte le a pszichológus, hozzátéve:

Úgy tűnik, hogy minden untatja, ami személyesen nem érinti. Röviden: a kisgyermeki kíváncsiság rá nem jellemző.

A kicsit a világ érdekli, az elnököt csak önmaga

Sokáig úgy tartották, hogy a kicsiknek nehezükre esik koncentrálni, illetve a fókuszt megtartani, ehhez képest a legfrissebb kutatások szerint a babák nem is nagyon tudnak “nem koncentrálni”. A gond a váltással van, például amikor azt kérik a gyerektől, hogy nézzen valahová vagy tegyen meg valamit. Az új tudományos eredmények arról mesélnek, hogy a gyerekek azokra az eseményekre és tárgyakra figyelnek a legintenzívebben, amelyekből a legtöbbet tanulhatják. Különösen az addigi tapasztalataiknak ellentmondó események azok, amelyekre a legerősebben figyelnek.

Trump elnök azonban semmi olyasminek nem szentel figyelmet, ami ellentmond a véleményének. A csecsemőket és a kisgyerekekt az vonzza, ami informatív, ami a világról a legtöbbet árulja el. Ez Trump totális ellentéte. Őt csak az érdekli, ami az egójával, a hírével, a relevanciájával kapcsolatos

-magyarázta a kutató.

Ráadásul a közvélekedéssel ellentétben a négyévesek például nem önzőek és nem egoisták. Még a legkisebb gyermekek is képesek megérteni más embereket és aggódni amiatt, hogy hogyan érzik magukat: megértik ha más az ő akaratukkal ellentétesen gondolkodik, érez. Gopnik laborjában arra jutottak, hogy az ilyen kognitív differenciálásra már egy másfél éves gyerek is képes.

Egy 18 hónapos gyerek már képes az empátiára és az altruizmusra. (…) Trump elnök azonban képtelen az együttérzésre és az önzetlenségre. Az önzősége minden elsöpör.

-tette hozzá. A kutató szavai szerint a gyerekeket két alapvető vágy hajtja. Az első a valóság megismerése, a második a gondoskodás, a szeretet megszerzése. Ahogyan a gyermek idősebb lesz, egyre szűkül az érdeklődése, a felnőttet már az hajtja, hogy neki személyesen mire van szüksége, például pénzre vagy hatalomra ácsingózik. A felnőtt az egyik elért cél után másikat tűz ki, az élvezeti mókuskerékben azonban a legtöbben – még egyes elnökök is – meg tudnak őrizni valamit a gyermeki kíváncsiságból, az újra való nyitottságból, az érzékenységből.

Egy négyéves érzékeli a szociális normákat és meg van győződve arról, hogy azokat neki és környezetének is be kell tartania. Egy kutatás szerint már a két- illetve hároméves gyerekek is tiltakozásukat fejezik ki, hogy ha egy adott szituációban az előre lefektetett szabályokat nem követi valaki. Gopnik szerint a gyerekek szabálykövetőek és másoktól is ezt várják el, ezzel szemben Trump elnök többször bizonyította, hogy

megveti a viselkedési normákat, mindegy, hogy azok mely közösséget érintenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik