Nagyvilág

Vérdíjat tűzött ki a terroristák fejére a fülöp-szigeteki diktátor

Vérdíjat tűzött ki a mindanaói terroristák vezére és védelmezői fejére Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, tudatta hétfőn Eduardo Ano tábornok, az ország vezérkari főnöke.

Mindanao szigetén, Manilától 800 kilométerre délre, két hete hirdetett hadiállapotot Duterte, miután harcok robbantak ki az Iszlám Államnak felesküdött szélsőségesek, a Maute nevű terrorszervezet fegyveresei és a kormányerők között. A katonák Isnilon Hapilon terroristavezért akarták elfogni.

“Az elnök 10 millió peso jutalmat ajánl annak, aki semlegesíti Isnilon Hapilont, aki feltehetőleg a Marawi városát támadó terroristákat irányítja”, mondta el a tábornok. Hapilon elfogásáért vagy megöléséért egyébként korábban az Egyesült Államok is ötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel.

Hapilonon kívül Duterte a Mautét vezető Omar és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért is 5-5 millió pesós (kb. 27,6 millió forint) jutalmat helyezett kilátásba.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője ezzel egy időben arról adott tájékoztatást, hogy a szélsőségesek már csak a 200 ezer lakosú, muszlim többségű Marawi városának tizedét tartják ellenőrzésük alatt. Padilla elmondta azt is, hogy a katonák lassan tudnak csak előrenyomulni, mert vigyázniuk kell a civilekre.

Carlito Galvez őrnagy kétszázra becsülte azoknak a szélsőségeseknek a számát, akik beásták magukat Marawiban. A Fülöp-szigeteki katonák szerint bőven vannak fegyvereik, lőszerük és ellátmányuk is.

A két hete tartó összecsapásokban 120 szélsőséges halt meg, a Fülöp-szigeteki haderő 34 katonát vesztett, és 24 civil vesztette életét. A harcok miatt mintegy 100 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik