Nagyvilág

Putyin: Az amerikaiak világszerte beavatkoznak a választásokba

Interjút adott az amerikai NBC televíziónak Vlagyimir Putyin orosz elnök, amelyben kijelentette, hogy Oroszország tavaly nem avatkozott be az amerikai elnökválasztási folyamatba. “Elnökök jönnek és mennek, még a hatalmon lévő politikai pártok is cserélődnek, de a fő politikai irányvonal nem változik. Nem lenne értelme számunkra, hogy beavatkozzunk” – fogalmazott Putyin az amerikai politikáról. Ellenben azt javasolta az interjút készítő Megyn Kelly-nek, hogy bökjön rá az ujjával a térképen bármely országra – szerinte azt tapasztalja majd, “mindenütt arra panaszkodnak, hogy amerikai tisztségviselők beavatkoznak a helyi választási folyamatokba”.

Putyin tagadta, hogy bármilyen kompromittáló információval rendelkeznének Donald Trump amerikai elnökről, szerinte ez “badarság”, majd hozzátette: “Honnan szereztünk volna ilyen információt, és miért is volna különleges kapcsolatunk Donald Trumppal?”. Az orosz elnök saját bevallása szerint sosem találkozott személyesen Trumppal, ráadásul rengeteg amerikai üzletember jár Moszkvában.

most is vagy száz amerikai vállalat képviselői vannak itt nálunk, gondolja, hogy valamennyiükről kompromittáló információkat gyűjtünk? Teljesen elvesztették önök odaát az ítélőképességüket?

Arról sincs tudomása, hogy bármilyen titkos kommunikációs csatornát alakítanának ki Moszkva és Washington között arra utalva, hogy az amerikai sajtó szerint Jared Kushner, Trump elnök veje és főtanácsadója azt javasolta Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy építsenek ki egy ilyen titkos kommunikációs csatornát. A lapinformációkat a Fehér Ház és maga Donald Trump is cáfolta. Kushnert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tanúként beidézte az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálódások ügyében.

(MTI)

Trump vejének orosz kapcsolatait is vizsgálja az FBI
A nyomozók feltételezése szerint Jared Kushner érdemleges információk birtokában lehet Oroszországnak a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos beavatkozásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik