Terrortámadás történt Londonban, halottak is vannak

Három incidens is történt Londonban szombat késő este. Kettőt terrortámadásnak minősítettek, legalább egy ember meghalt, pánik alakult ki a belvárosban.
Kapcsolódó cikkek

Amit tudunk:

Így történt a támadás

“Komoly rendőrségi incidens” miatt szombat éjjel mindkét irányban lezárták a Temzén átívelő London Bridge-t – közölte először a londoni rendőrség szombaton késő este.

Szemtanúk szerint sok a fegyveres egyenruhás a helyszínen. A BBC szerint egy fehér kisteherautó gázolt el gyalogosokat, miután felment a járdára.

A lap egyik újságírója a helyszínen volt az incidenskor. Holly Jones arról számolt be, hogy egy férfi vezette a járművet, és körülbelül 80 km/órás sebességgel haladhatott. Elmondása szerint körülbelül öt embert kellett ápolni.

Állítólag a sofőrt bilincsbe verték, mikor berakták a rendőrautóba, félmeztelen volt.

Egy francia turista mellől az incidens után eltűnt két személy. Előfordulhat, hogy beestek a folyóba, ezért a rendőrség csónakokat küldött a Temzére.

Fotó: Isabel Infantes / Anadolu Agency

A CNN-nek egy szemtanú azt mesélte, az ütközés erejétől egy ember méteres magasságokba repült fel. Neki úgy tűnt, hogy a sofőr szándékosan gázolt. Azt is elmondta, az incidens után mintha lövések dördültek volna. Becslése szerint nagyjából százan tartózkodhattak a hídon.

A Guardian szemtanúkkal is beszélt. A 23 éves Olivia Doyle a családjával autózott át a hídon, már a következményeket látta. Mentősöket, a járdán össze-vissza heverő sérülteket. Szerinte mindenki életben volt. Roncsdarabokat is látott, autóból és/vagy kerékpárból származó darabokat. Szerinte határozottan szándékos lehetett a gázolás, annyira távol és összevisszaságban feküdtek a sérültek. A rendőrök arrafelé rohantak, és mindenkinek kiabálták, hogy maradjon a kocsiban. Az ijedtségre jellemző Doyle történetének vége:

Kiszálltunk a kocsinkból és rohanni kezdtünk, aztán rájöttünk, hogy jobb lett volna a kocsiban maradni, és akadályozhatjuk a forgalmat, és az út tiszta volt mögöttünk, leszámítva egy taxit, amit magára hagytak.

Nemcsak gázoltak, késeltek is

A CNN szerint nem sokkal később két férfi bement a London Bridge egyik hídfőjénél található étterembe és megkéseltek két embert.

A BBC-nek a rendőrség megerősítette, három gyanúsítottat keresnek. Olyan hírek is keringenek, hogy a furgonból a gázolás után kiugrott három ember és megkéseltek embereket.

Egy nő azt mesélte, hogy egy belvárosi étteremben dolgozott felszolgálóként, amikor fegyveres rendőrök rohantak be és azt kiabálták, mindenki azonnal hagyja el az éttermet és rohanjon dél felé. A Guardiannak nyilatkozó szemtanú szerint kisebbfajta káosz alakult ki a belvárosi tömegközlekedésben, ahogy mindenki el akarta hagyni a Cityt.

Egy férfi szerint három támadó négy embert szúrkált meg hosszú pengéjű késekkel a Borough Bistro előtt. Állítása szerint látta is az egyik menekülő támadót. Egy másik tanú azt látta, hogy egy pubba bemegy segítségért egy súlyosan vérző nő, akinek elvághatták a torkát, de még élt. A pub előtt ekkor már a mentők élesztettek újra egy másik embert.

Egy férfi egy taxiban utazott, amikor egy lövöldözés közepébe keveredtek: a rendőrök valószínűleg a támadókkal vívtak tűzpárbajt. Vérző rendőröket is láttak, miközben nekik a taxisofőrrel feltartott kézzel kellett elhagyniuk az autót elővigyázatosságból.

Felvételek szerint emberek tömegeinek kellett úgy elhagynia a környéket, hogy rendezett sorokban, tarkóra tett kézzel vonultak el a feszülten figyelő rendőrök előtt. Szintén rendőri közbeavatkozásra volt szükség London Vauxhall városnegyedében is, amiről később kiderült, hogy nincs köze a fenti támadásokhoz.

Vasárnap hajnal Theresa May brit miniszterelnök azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy potenciális terrortámadás volt a londoni “szörnyű esemény”. A londoni rendőrség, a Metropolitan Police is ekként kezeli a történteket.

A BBC szerint az Iszlám Állam hívei ünnepelték a londoni támadást, de a radikális dzsihadista szervezet még nem vállalta magára azt.

Élőben itt követheti az eseményeket:

Március végén öten meghaltak és ötvenen megsérültek Londonban, amikor Khalid Masood járművével nagy sebességgel végiggázolt a parlament melletti Westminster híd zsúfolt járdáján.

ÖN IS A KÖRNYÉKEN VAN? HA BÁRMI INFORMÁCIÓJA, KÉPE, VIDEÓJA VAN, KÜLDJE EL AZ INFO@24.HU CÍMRE!