Nagyvilág

Pokolgép robbant a német nagykövetségnél Kabulban, legalább 80 halott

Tartálykocsit robbantottak fel szerdán az afgán fővárosban, Kabulban a diplomáciai negyednél, legkevesebb 80 ember meghalt és legalább 350-en megsebesültek – közölte egészségügyi minisztérium.

A számokat az egészségügyi tárca szóvivője, Vahíd Madzsroh ismertette, és több más kormányzati forrás is megerősítette. A belügyi tárca egyúttal arra szólította fel az embereket, hogy adjanak vért.

Szelim Raszuli, a fővárosi kórházak vezetője szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül sokan vannak válságos állapotban.

A merényletet a délelőtti csúcsforgalomban hajtották végre Kabul egyik forgalmas negyedében.

A német nagykövetség közelében elkövetett terrortámadásban megrongálódott a francia diplomáciai képviselet épülete is, valamint a Hszinhua kínai hírügynökség helyi irodája.

Egyelőre nem világos, hogy a német nagykövetségen dolgozók közül megsebesült-e valaki.

Marielle de Sarnez francia Európa-ügyi miniszter az Europe 1 rádió adásában arról beszélt, hogy a német és a francia követség épületében anyagi károk keletkeztek, de francia áldozatról nincs tudomásuk.

Az NHK japán közszolgálati tévéadó szerint a japán nagykövetség két munkatársa is megsebesült, az épület ablakainak szilánkjai sebesítették meg őket.

Nádzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy szinte semmi sem maradt a – vízszállító vagy szippantós – teherautóból. A robbanás harminc másik járművet is megsemmisített.

A felelősök egyelőre nem hallattak magukról.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik