Nagyvilág

Merkel: nem támaszkodhatunk többé Trump Amerikájára

Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát

mondta egy vasárnapi bajorországi kampányrendezvényen Angela Merkel német kancellár.

A kormányzó jobbközép CDU elnöke a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport előző nap zárult csúcstalálkozójára utalt, amikor azt mondta, egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.

Meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával és Oroszországgal is, „de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját sorsunkért”, mondta.

Az már szombaton érzékelhető volt, hogy Merkel fölöttébb elégedetlen azzal, ami a világ hét iparilag legfejlettebb országának szicíliai csúcstalálkozóján történt a párizsi klímaegyezmény alkalmazásáról szóló vitában.

A klímakérdéséről folytatott vita egésze nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően

– foglalta össze az eseményeket a német kormányfő, és hozzátette, Washington teljesen elszigetelődött ebben a vitában, elutasítva azt, hogy elkötelezze magát a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett.

Nem tudni, hogy az Egyesült Államok részese marad-e a párizsi megállapodásnak vagy sem. Trump elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hozza meg döntését arról, hogy kormánya támogatja-e a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó párizsi megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik