Nagyvilág

Nem tartanak újabb merénylettől a britek

Csökkent a terrorkészültség.

Csökkentették a terrorkészültségi szintet Nagy-Britanniában. A hétfő éjjeli manchesteri merénylet után a legmagasabb, kritikus szintet rendelték el, a szombaton bejelentett intézkedés viszont azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak újabb merénylettől.

A brit miniszterelnök a kormány válságtanácskozása után jelentette be, hogy a kritikusról eggyel alacsonyabb szintre mérséklik a terrorellenes készültséget az MI5 keretében működő terrorelemző központ eredményei alapján. A szombattól érvényes második legmagasabb szint súlyos mértékű fenyegetettséget jelez, de nem számol azonnali újabb terrortámadás veszélyével.

Theresa May megjegyezte: változatlanul indokolt az éberség. Bejelentette azt is, hogy a merénylettel összefüggésben jelenleg tizenegyen vannak őrizetben.

A kritikus riasztási szint idején a kiemelt védettségű helyszíneken fegyveres katonai erőkkel egészíthették ki a járőröző rendőri egységeket. Szombati nyilatkozatában May elmondta, a hétvégi kulturális és sportrendezvények biztosításában még részt vesz a hadsereg, a katonai alakulatokat hétfőtől fokozatosan vonják ki a járőrszolgálatból.

Szombaton még folytatódtak a nagyszabású rendőrségi akciók. Egy manchesteri lakónegyedet rendőrök ürítettek ki, több lakásban házkutatást kezdtek. A rendőrség hangsúlyozta, a kiürítést csak elővigyázatosságból rendelték el.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley péntek este nagyon komoly előrelépésről számolt be a merénylő mögötti terrorhálózat felszámolásában. Közölte: a hálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók. Rowley a lakosságnak azt üzente, hogy nyugodtan vegyenek részt a háromnapos hétvége rendezvényein (Nagy-Britanniában az utolsó májusi hétvégét követő hétfő hagyományosan szünnap). (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik