Nagyvilág

Ferenc pápa elítélte a munkások kizsákmányolóit

Az egyházfő egy acélgyárba látogatott.

Ferenc pápa szombaton egy genovai acélgyárba látogatott, ahol a munkások küzdelmére hívta fel a figyelmet a globalizált gazdasággal szemben. A munka az embereknek méltóságérzetet ad – hangsúlyozta az egyházfő, miközben elítélte a munkások kizsákmányolóit.

Látogatásával azok sorsára is figyelmeztetett, akiknek a gazdasági válság évei alatt bizonytalanná vált a megélhetésük. A munkások előtt tartott beszédében megkülönböztette egymástól az igazi vállalkozót, aki osztozik a dolgozókkal a munkában a spekulánsoktól, akiket nem érdekel, ha munkásokat kell elbocsátaniuk a profit növelése érdekében.

A gazdaság egyik betegsége, hogy a vállalkozók fokozatosan spekulánsokká alakulnak át. A spekuláns nem szereti a munkáját, nem szereti a dolgozókat, csak az üzletet nézi, a munkások számára csak a profittermelésnek az eszközei

– mondta Ferenc pápa. Szerinte a politikai rendszer „néha” a spekulánsokat bátorítja, és nem azokat, akik beruháznak és hisznek a munkában. Bírálta azokat is, akik azt állítják, hogy a munkások csak a pénzért dolgoznak, szerinte ezzel a munka méltóságát tagadják.

A pápa meghallgatta a munkások aggodalmait is, így előkerült a technológiai fejlődéssel járó elbocsátástól való félelem. Az egyházfő szerint a dolgozóknak nem kell beletörődniük egy olyan ideológiába, ami szerint a munkások fele vagy kétharmada dolgozna, a többiek pedig szociális segélyből élnének. Szerinte anélkül, hogy mindenkinek lenne munkája, senkinek sem lesz méltósága. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik