Nagyvilág

Juncker: Hidakat kell építeni, nem falakat

Mivel a világ országai egyre gyakrabban szembesülnek a békére és biztonságra veszélyt jelentő stratégiai globális problémákkal, fenn kell tartani az egységet a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme érdekében – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a szicíliai Taorminában, a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport kétnapos csúcstalálkozóján elmondott köszöntőjében pénteken.

Tusk elmondta, a csúcstalálkozó fő témái a világgazdaság, a külpolitika, a polgárok biztonsága és a környezeti fenntarthatóság lesznek.

Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja. A találkozókon szokás szerint részt vesznek az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió (EU) képviselői is.

Sok múlik az egységen

Tusk hozzátette, nem titok, hogy a G7 csoport vezetőinek álláspontja bizonyos kérdésekben különböző, de egységet kell mutatniuk az olyan problémák megoldásában, mint a szíriai háború, az orosz agresszió Ukrajnában, az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétakísérletek, vagy a Dél-kínai-tengeren folytatott területszerzés. Ha a G7 csoport nem mutat egységet, a világ helyzete kikerülhet az irányítás alól – vélekedett.

Tusk reményének adott hangot, hogy a vezetők egységet mutatnak az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Kijelentette, támogatja Ukrajna függetlenségét, területi integritását és szuverenitását. Leszögezte, a konfliktus megoldása csak a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásával érhető el – tette hozzá.

Az elnök arra szólította fel a vezetőket, legyenek egységesek a “szíriai brutalitás” befejezése melletti elhatározásukban is. “Készen kell állnunk arra, hogy növeljük erőfeszítéseinket a terrorizmus felszámolására Szíriában, és megtaláljuk a politikai rendezés eszközeit” – fogalmazott.

Véleménye szerint felelősség terheli a csoport azon tagjait, akik – akárcsak Irán és Oroszország – együttműködtek Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével.

Ahelyett, hogy időt vesztegetnénk, használni kell a befolyásunkat, hogy valós tűzszünetet hozzunk létre, megállítsuk a vegyi fegyverek használatát, valamint biztonságos és azonnali humanitárius hozzáférést biztosítsunk minden rászorulóknak

– jelentette ki

Többoldalú megoldások

Végezetül elmondta, a migrációs válság kezelésében is szükség van a G7 csoport egységére. A csúcstalálkozó helyszínére utalva hozzátette, a globális kihívás ugyanis Szicíliában is valódi probléma. Az Európai Unió célja a jelenlegi nemzetközi szintű együttműködés szintjének fenntartása a válság kezelésében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a G7 tagjainak feladata, hogy megértessék a globalizáció működését azokkal, akik nem látják, hogy az hogyan szolgálja a javukat.

Elmondta, az európaiak 45 százaléka véli úgy, hogy a globalizáció veszélyt jelent, nem pedig lehetőséget. A G7-eknek megfelelő módon kell kezelniük ezt a helyzetet, és a közös értékek – mint a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság, valamint az emberi jogok – mentén többoldalú megoldásokat kell keresniük a problémák megoldására. Hidakat kell építeni, nem pedig falakat – hangsúlyozta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik