Nagyvilág

Dühében meztelenkedett a reptéren egy férfi – megbírságolták

Nitrát maradványait mutatta ki a teszt az oregoni John Brennan nadrágján a biztonsági ellenőrzés során, a portlandi nemzetközi repülőterén. Mivel az eredmény akár azt is jelenthette, hogy a férfi korábban robbanóanyaggal került kapcsolatba, az ellenőrzést végzők közölték vele, hogy szigorúbban fogják átvizsgálni a többi utasnál. Át kell mennie például egy szkenneren, ami belát a ruhái alá.

Brennannak semmi kedve sem volt a megalázó vizsgálathoz, de a biztonságiak ragaszkodtak hozzá. A dühödt férfi ekkor elkezdte ledobálni a ruháit, és anyaszült meztelenül állt az őrök elé, hogy akkor már vizsgálják át mindenét alaposan. Bár háromszor is felszólították, hogy öltözzön vissza, ő erre nem volt hajlandó.

Az ellenőrzőpontot lezárták a pucér férfit pedig nagyméretű kukákkal barikádozták körbe a rendőrség kiérkezéséig. Brennant egy órára őrizetbe vették, de aztán amikor kiderült, hogy robbanóanyaghoz semmi köze, útjára engedték.

Az eset még 2012-ben történt. Az ellenőrzőpont körül sokan voltak, ezért rengeteg fotó és videó készült a meztelenül tiltakozó férfiról, amik aztán a közösségi médián keresztül utat találtak maguknak a hírekbe. Brennant megvádolták közszeméremsértéssel. A férfi azonban arra hivatkozott, hogy meztelenkedése valójában demonstráció volt, vagyis a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta, ami miatt nem lehet elítélni.

Az ügy egészen a múlt hétig húzódott, amikor a szövetségi fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy Brennan kirohanásának semmi köze a szólásszabadsághoz. A bíró többek között azzal indokolt, hogy a férfi tetteit csak akkor lehetne demonstrációként értelmezni, ha a környezete számára világos lett volna, hogy miért tiltakozik. A hirtelen felindulásból elkövetett meztelenkedés miatt Brennannak így 500 dolláros (kb. 137 ezer forintos) bírságot kell befizetnie.

(Ars Technica)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik