Nagyvilág

Brüsszelbe látogat Donald Trump

Brüsszelbe érkezik szerdán Donald Trump amerikai elnök, aki még aznap találkozik Fülöp belga királlyal, és tanácskozást folytat a belga kormány tagjaival is. A kétnapos látogatás alatt Trump részt vesz a NATO-tagországok csütörtöki csúcstalálkozóján, és európai uniós illetékesekkel is tárgyal.

A belga miniszterelnökség hivatalának tájékoztatása szerint Trump és felesége, Melania Trump szerdán, Brüsszelbe érkezésüket követően a királyi palotában Fülöp király és Matild királyné fogadásán vesz részt.

Az este folyamán Trump Charles Michel miniszterelnökkel találkozik, akivel munkaértekezletet tart. Információk szerint

a megbeszélés témáit a terrorizmus elleni küzdelem uralja.Az Európai Bizottság és az Európai Tanács tájékoztatása szerint az amerikai elnök csütörtök délelőtt az uniós tanács épületében találkozik Jean-Claude Juncker bizottsági és Donald Tusk tanácsi elnökkel, valamint Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Trump ezt követően munkaebéd keretében tárgyal a nemrégiben megválasztott Emmanuel Macron francia elnökkel is.

Az amerikai elnök csütörtök délután részt vesz a NATO-tagországok csúcstalálkozóján, amelynek keretében az állam-, illetve kormányfők felavatják az észak-atlanti szövetség új székházát.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt közölte, hogy a május 25-i

rövid, de fontos találkozó lesz.

Nem csak azért, mert első ízben vesz részt rajta az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország új elnöke, hanem azért is, mert “erős üzenetet hordoz a transzatlanti együttműködésről, egységről és megoldásokról”.

A találkozó jelentősége abban áll, hogy a tagországok megerősítik a költségterhek méltányos viselésére vonatkozó vállalásaikat és a terrorizmus elleni harc melletti elkötelezettségüket – mondta Stoltenberg.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik