Nagyvilág

Öten haltak meg idén a Mount Everesten

Ötre emelkedett az idei szezon halottjainak száma a Mount Everesten, közülük egyet hivatalosan még eltűntként tartanak számon, de már nincs remény, hogy élve előkerül. Eközben több új különleges teljesítmény született.

Egy amerikai, egy ausztrál és egy szlovák alpinista vesztette életét vasárnap a világ legmagasabb hegyén, míg egy indiai hegymászó eltűnt. Ueli Steck világhírű svájci alpinista még a múlt hónapban, edzés közben veszett oda egy balesetben.

Az elmúlt hét vége áldozatai között van Vladimir Strba 48 éves szlovák hegymászó, aki a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap. A fagyási sérülésektől szenvedő és nagyon legyengült férfi nepáli serpák segítségével még lejutott a 4-es táborba, de életét már nem tudták megmenteni.

Egy 54 éves ausztrál hegymászó, a tibeti oldalon mászó Francesco Enrico Marchettin a csúcs közelében, 8300 méteren tört ki magassági betegség, és állapota rohamosan romlani kezdett. Elindult lefelé, 8000 méteres magasságban azonban elhunyt.

A vasárnapi nap áldozata az 50 éves alabamai orvos, Roland Yearwood is. A Mount Everest teraszaként ismert helyen, 8400 méteres magasságában találták holtan. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek, azt sem lehet tudni, hogy a csúcs felé tartva, vagy már a visszaúton halt-e meg.

Egy 26 éves indiai mászó, az Uttar Prades államból származó Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, noha az őt kísérő nepáli serpa elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A keresésére indultak, de mindeddig nem találták meg.

Statisztikák

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot. A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 mászó lelte halálát és 61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el, 2014-ben pedig egy lavina 16 hegyi vezető (serpa) halálát okozta.

Az idei szezonban eddig 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét nepáli oldalról. Tavaly 443 személy mászta meg a Mount Everestet nepáli és további mintegy 200 tibeti oldalról, a kihívás akkor öt ember életét követelte.

Csúcsok

Egy indiai nő azzal állított fel új rekordot, hogy egy héten belül kétszer mászta meg a Mount Everest csúcsát, elsőként május 16-án, majd vasárnap, május 21-én. Ansu Dzsamszenpa 37 éves, kétgyermekes családanya a dalai láma áldásával indult a világ legmagasabb pontjára. Az eddigi hasonló, a Guinness által is hitelesített rekordot Cshurim Serpa tartotta, aki 2012-ben első nőként mászta meg egy szezonban kétszer a Csomolungmaként is ismert hegyet.

Egy másik nepáli hegymászónő, Lhakpa Serpa saját korábbi rekordját javította meg azzal, hogy nyolcadszor mászta meg a csúcsot, többször, mint bármely más nő.

Egy osztrák masszőr is feljutott a csúcsra, második vak emberként a világon. Andy Holzer 40 éves extrémsportoló, aki vakon született, két társával, mínusz 26 fokban érte el a legmagasabb pontot. Bár az amerikai Erik Weihenmayer után ő csak a második vak meghódítója a Mount Everestnek, ő az első vak, aki az északi falon kapaszkodott fel. Holzer ezzel megmászta mind a hét kontinens legmagasabb pontját.

A dél-koreai Kim Hong Bin, aki kezének összes ujját elveszítette fagyási sérülés következtében Észak-Amerika legmagasabb hegye, az alaszkai Mount McKinley 1991-es megmászása közben, a Himalája negyedik legmagasabb csúcsára, a Lhoce-hegyre kapaszkodott fel a hét végén. Az “ujjatlan” Kim, aki már korábban megmászta mind a hét földrész legmagasabb hegyét, immár a Himalájának mind a 14, 8000 méteresnél magasabb csúcsát is meghódította.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik