Nagyvilág

A legkeményebb vulkánkitörés közelébe röptette családját a volt vadászpilóta

„Nagyapám vadászpilóta volt, nem ijedt meg könnyen, szóval a családdal együtt, a tombolás közvetlen közelébe repült, hogy alaposabban megnézhessék.”

Három elképesztő fotót osztott meg egy amerikai felhasználó egy éve a Redditen, a Washington államban magasodó Mount St. Helens 1980-as kitöréséről. A képeket egy kis magángép ablakából készítették, ami a lehető legközelebb repült a pokolian tomboló hegycsúcshoz.

Fotó: Reddit / the1theycallfish

A fotók tulajdonosa azt írja, a családja éppen a kanadai Vancouverből tartott hazafelé az Egyesült Államokba, amikor bekövetkezett az ország történetének legnagyobb vulkánkitörése. A légi irányítás terelőútra küldte volna a kisgépet, de a volt katonai pilóta másképp döntött. A redditor úgy tudja, két gép volt levegőben a tűzhányó közelében: a nagyapjáé és a National Gographicé. Mindkét repülő rádiókapcsolatban volt a földi mentőcsapatokkal, és folyamatosan hasznos információkkal látták el őket.

Fotó: Reddit / the1theycallfish

A Mount St. Helen 37 évvel ezelőtt, 1980. május 18-án tört ki. A katasztrófában 57 ember halt meg, 250 otthon semmisült meg, 47 híd omlott le, valamit 24 kilométernyi vasúti pálya, és közel 300 kilométernyi autóút vált járhatatlanná. Az addig 2950 méteres hegy 356 métert veszített a magasságából, a csúcsa helyén azóta egy 1,6 kilométer átmérőjű kráter tátong. A ma is aktív tűzhányónak 2008-ban tört ki utoljára, akkor jóval szelídebben, mint 28 évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik