Nagyvilág

Macron kormányában a miniszterek fele nő

Az új francia elnök tartotta ígéretét.

Emmanuel Macron szerdán lerántotta a leplet új kormánya összetételéről – az új elnök korábbi ígéretének megfelelően a tagok fele nő. Igaz, az öt csúcstárca közül csak egyet, a védelmi minisztériumot vezeti majd nő Sylvie Goulard személyében, a belügy, a külügy, az igazságügy és a gazdaság is férfiak kezébe kerül.

A sportminiszter az olimpiai vívóbajnok Laura Flessel lett, Agnès Buzyn az egészségügyi, Murielle Pénicaud a munkaügyi tárcáért felel. Marlène Schiappa a nők és férfiak egyenlőségéért felelős államtitkári posztot kapta – ő egyébként a dolgozó anyák életéről vezetett népszerű blogjával vált ismertté. Annick Girard a tengeren túli területekért, Marielle de Sarnez az európai ügyekért felel. Françoise Nyssen kulturális miniszter lesz.

A múlt héten Macron mozgalma, a La Republique En Marche! a júniusi választáson induló több mint négyszáz képviselőjelöltjének névsorát is bejelentette, ott szintén pontosan 50 százalék a nők aránya. (BBC, CNN, a fenti képen Sylvie Goulard – forrás: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik