Nagyvilág

Emmanuel Macronnak üzent Ferenc pápa

Franciaország nemzeti kulturális és erkölcsi örökségének, ezen belül a keresztény hagyományoknak a tiszteletben tartását szorgalmazta Ferenc pápa az Emmanuel Macron francia elnökhöz intézett üzenetében, amelyet a Vatikán kedden közölt honlapján.

A francia nyelvű üzenetben Ferenc pápa jókívánságait fejezi ki Franciország új elnökének azzal a reménnyel, hogy Emmanuel Macron minden honfitársa szolgálatában végzi feladatát.

A katolikus egyházfő kiemelte, hogy Franciaországnak hűnek kell maradnia gazdag erkölcsi hagyományaihoz és lelki örökségéhez.

Utóbbit a keresztény tradíció határozza meg

– írta Ferenc pápa.

Europress

Hozzátette, hogy a cél egy igazságosabb és testvéribb társadalom megteremtése, amely tiszteletben tartja a különbözőségeket, és figyelmet szentel mindazoknak, akiket nehézségek és kizárás fenyeget.

A francia elnökválasztások második fordulója előtt Ferenc pápa bírálta az Emmanuel Macron és Marine Le Pen közötti televíziós vitát.

Az egyházfő szerint a két elnökjelölt kövekkel dobálta egymást, párbeszéd helyett. A pápa azt mondta, Marine Le Penről tudja, hogy jobboldali, de Emmanuel Marcornról nem tudja honnan jön, és mit képvisel.

A több mint 60 milliós Franciaországban több mint 70 százalék a megkeresztelt katolikusok aránya, de ennél jóval kevesebben gyakorolják vallásukat. 2015 januárjától Franciaországnak nem volt a Szentszéknél akkreditált nagykövete, miután a Vatikán nem fogadta a Francois Hollande javasolta Laurent Stefaninit. Francia sajtóértesülések szerint azért, mert Stefanini bevallottan meleg.

A több mint egy évig üres diplomáciai széket tavaly májusban Philippe Zeller foglalta el, miután a francia fél lemondott Laurent Stefanini kinevezéséről.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik