Nagyvilág

Maximumra pörgette Trump az őrületet

Az FBI-igazgató kirúgása óta mintha a káosz vette volna át az uralmat a Fehér Ház felett.

Micsoda egy hét! Az ember csak kapkodja a fejét a Washingtonból érkező híreket nézve, és nem hisz a szemének. Mióta Donald Trump amerikai elnök kedd délután régen látott felháborodást okozva kirúgta a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatóját, a Fehér Ház hibát hibára kezdett el halmozni. Az egész olyan volt, mintha egy balesetet néznénk lassított felvételen. Sőt, inkább ilyen:

Az őrület kedd délután kezdődött:

  • Trump kirúgta James Comey-t, az FBI igazgatóját, aki egyebek mellett éppen a Trump-kampány orosz kapcsolatait ügyében nyomoz.
  • A Fehér Ház tagadja, hogy az orosz nyomozás miatt kellett eltávolítani Comey-t, közölve, azt az igazságügyi miniszter és helyettes javaslatára hozta meg az elnök.
  • A hivatalos indok: az igazgatónak a Hillary Clinton demokrata elnökjelölt ellen indított, és vádemelés nélkül lezárt nyomozás kezelése.
  • Ezt azonban már aznap aláássák az amerikai sajtóban megjelent hírek, amik szerint Trump az orosz nyomozás miatt akarta kirúgni Comey-t.
  • És az igazságügyi miniszter, illetve leginkább helyettese, csak mondvacsinált indokot keresett, amivel megmagyarázhatják a lépést.
  • Közben a Fehér Ház nem volt felkészülve arra, milyen nagy politikai bombát robbant a kirúgással.
  • Trump azt hitte, annak a demokraták is örülni fognak, pont az FBI Clinton elleni nyomozás miatt.
  • Erre a demokraták támadás üzemmódba mentek át, meglepve Trumpot, és főleg embereit, akik teljesen felkészületlenek voltak.

Az igazi móka azonban csak ezután jött

Már rögtön másnap a fél világ azon röhöghetett, ahogy az oroszok bolondot csináltak Trumpból. Már önmagában az is elég érdekes egybeesés volt, hogy Trump az orosz külügyminiszterrel találkozott, egy nappal az FBI-igazgató kirúgása után. De az orosznak sikerült ezt még kínosabbá tenni Trump számára.

Ahogy azt már akkor megírtuk, az ovális irodában tartott találkozóra az amerikai sajtó nem mehetett be, még annyi időre sem, hogy a fotósok legalább egy képet készíthessenek. Ellenben – orosz kérésére – beengedték az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ fotósát. Naná, hogy az amerikai sajtó ezen kiakadt. Ami után jött a Fehér Ház válasza, amin az ember csak értetlenkedve foghatja a fejét.

  • A Fehér Ház nem tudta, hogy ki is valójában a fotós (aki bemehetett az ovális irodába).
  • Az oroszok nem mondták meg nekik, hogy hivatalos fotósuk egyben a TASZSZ fotósa is, akinek fotója így bekerül az orosz sajtóba.
  • Egy fehér házi tisztviselő közölte, az oroszok „becsaptak minket”, mintegy meglepve kijelentve, hogy az oroszok „hazudnak”.
  • Amire Susan Rice, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója kárörvendően csak annyit közölt: „Nem mondjátok?
  • Aztán kiderült, hogy Trump „azért fogadta (az orosz külügyminisztert), mert Putyin ezt kérte tőle

Ezek után folytatódott a totális amatőrködés a Fehér Házban, aminek sikerült összehoznia egy bemutatót abból, hogyan nem szabad kommunikálni egy olyan jelentős döntést, mint az FBI igazgatójának eltávolítása.

  • Trump emberei kedd délután és szerdán is kitartottak az eredeti történet mellett, hogy az igazságügyi miniszter és helyettese ajánlása áll a háttérben.
  • Köztük volt Trump alelnöke, Mike Pence is.
  • Annak ellenére is kitartottak, hogy kezdett egyértelművé válni, nem az volt a valódi indok.
  • Aztán jött Trump, aki adott egy interjút az NBC Newsnak.
  • És elismerte, nem az igazságügyi minisztérium ajánlása áll a kirúgás hátterében.
  • És amikor eldöntötte, hogy azt teszi, az orosz nyomozás járt a fejében.

És ezután még jöttek az újabb kínos szituációk:

És amikor az ember azt gondolná, Trump nem tudja ezt a helyzetet még rosszabbá tenni, az elnök péntek reggel elkezdett írogatni a Twitter-oldalára, és sikerült újabb vihart kavarnia.

Már az is érdekes volt, hogy a fehér házi sajtótájékoztatók megszüntetéséről kezdett el beszélni. Mert szerinte nem lehetséges, hogy emberei mindig teljesen pontosan számoljanak be arról, mi történik az elnökkel. És szerinte jobb lenne, ha csak kéthetente ő maga állna ki válaszolni az újságírók kérdéseire.

Igazán nagyot azonban egy másik Twitter-üzenete szólt. A címzettje James Comey volt. A fenyegetésnek vehető üzenetben Trump közölte: a volt FBI-igazgató jobban teszi, ha vigyáz, mit szivárogtat ki a sajtónak, mert lehetnek „felvételek” a beszélgetéseikről. Ez az üzenet hatalmasat robbant.

  • A szokásos napi sajtótájékoztatón a Fehér Ház szóvivőjét azonnal bombázni kezdték a riporterek a felvételekről érdeklődve.
  • Sean Spicer azonban megkerülte a kérdést, és többször sem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy léteznek-e, vagy sem.
  • De azt elmondta, hogy Trump üzenete nem volt fenyegetés.
  • Comey a maga részéről nem aggódik a „felvételek” miatt, sőt, reméli, hogy léteznek, mert „az tökéletes lenne”.
  • Trump pedig már aznap nem volt hajlandó beszélni a felvételekről a Fox News-nak adott interjújában, közölve, hogy „arról, nem beszélhetek”.
  • A demokraták közben egymás után kezdték el követelni, hogy a Fehér Ház adjon át a kongresszusnak minden felvételt, ami a Comey és Trump közötti beszélgetéseket rögzítette.
  • És persze azonnal mindenkinek a Richard Nixon elnöksége alatt készült hangfelvételek jutottak az eszébe, amik végső soron a lemondásához vezettek.

És ha ez nem lenne elég, ezek mellett egymás után érkeztek a kis, könnyedebb érdekességek Trump világából. Mint például az, hogy

És közben egyre hangosabbak a Trump elleni „impeachment” megkezdését, azaz az elnök elleni vádemelést követelő hangok, az igazságszolgáltatás akadályozás (Comey kirúgása), tanú megfélemlítése (a Comey-nek szóló Twitter-üzenet) miatt. De legalább nevezzenek ki egy független vizsgálóbizottságot, vagy különleges ügyészt a Trump-kampány orosz kapcsolatainak kivizsgálására.

Miközben egyre erősödik a kép, hogy Trump a törvények felett álló embernek képzeli magát most, hogy elnök lett, és mint egy diktátor személyes hűségesküt követelhet meg az FBI igazgatójától. Aki az amerikai demokrácia alapintézményei ellen intézett támadásokkal az országot fenyegeti. A republikánusok meg inkább a pártjukat védik az ország helyett azzal, hogy csendben vannak az orosz befolyásolással foglalkozó nyomozással kapcsolatban.

És közben tényleg lehet, hogy Trump semmilyen bűnt nem követett el, teljesen úgy viselkedik, mintha megpróbálna eltusolni egy bűncselekményt.

A republikánusok közben nagyon aggódnak

Mégpedig a jövőre esedékes kongresszusi választások miatt. És erre van is okuk. Egy friss felmérés szerint Trump magával ránthatja a mélybe a Republikánus Pártot is.

A Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 54 százaléka szeretne demokrata többséget a képviselőházban, és 38 százalék republikánust. (A republikánus képviselők jelenleg 238 helyet foglalnak el a kongresszus alsó házába, és a demokratáknak legalább 25-öt kell elvenniük, hogy többségbe kerüljenek.) A felmérés ráadásul még a Comey-botrány előtt készült.

Ami pedig nagyon nem tetszett a választóknak: csak 29 százalékuk ért vele egyet.  Cserébe viszont 78 százalékuk szeretne egy független bizottság, vagy egy különleges ügyész által végrehajtott vizsgálatot az oroszok és elnökválasztással kapcsolatáról.

Kezd annyira rossz lenni a helyzet, hogy egy republikánus képviselő már csak azzal tudta nyugtatgatni dühös választóit, hogy Trump lehet „bármennyire is ijesztő egyeseknek”, de semmiség „a náci Németországhoz képest”.  

Hát, végülis ez is egy szint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik