Nagyvilág

A maffia irányította az egyik legnagyobb olasz menekültközpontot, egy papot is őrizetbe vettek

A rendőrség tájékoztatása szerint az Arena-klán a dél-olaszországi Isola di Capo Rizzuto-ban lévő menekültközpontban nyerészkedett az állami támogatásokkal. A klán egy egyházi szervezet takarásában működött, a hétfőn őrizetbe vett 68 személy egyike egy helyi pap – írta meg a BBC.

Rajta kívül őrizetbe vették Leonardo Sacco-t, a katolikus Misericordia egyesület, egyben a Sant’Anna Cara menekültközpont vezetőjét is.

A klán a Ndrangheta szindikátus tagjaként az utóbbi tíz évben a központnak szánt 100 millió euró harmadát tehette zsebre. Az őrizetbe vett pap csak idén 132 ezer eurót kapott spirituális szolgáltatásaiért. A rendőrség közlése szerint az akcióban közel 500 emberük vett részt, a letartóztatottakat a maffiában való részvétellel, zsarolással, illegális fegyvertartással, csalással és az állam ellen elkövetett sikkasztással vádolják.

Az akcióra két évvel egy olasz lapban megjelent oknyomozó cikk megjelenése után került sor. A L’Espresso írása szerint a menekültközpont vezetői elsikkasztották az állami pénzeket, míg a menekülteket éheztették. A központ vezetői a valóságosnál több menekültről adhattak számot, a cikk egy 2013-as egészségügyi vizsgálat alapján pedig azt állította, hogy a rászorulók kevés és nem megfelelő minőségű élelmet kaptak.

A rendőrség gyanúja szerint a Misericordia egyesület vezetője a szindikátus tagjaival kötött szerződéseket az élemiszerek szállítására. Rosy Bindi, az oalsz parlament maffia elleni bizottságának vezetője szerint az eset annak a példája, hogy a maffia ragadozó, parazita megközelítésével képes kihasználni korunk gyengeségeit, törékenységét.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik