Nagyvilág

Zsarolóvírus: 150 országban 200 ezer áldozat, és még nincs vége

A pénteki WannaCry zsarolóvírus több mint 200 ezer áldozatot szedett, és 150 országot érintett. A szám tovább nőhet, ha az emberek hétfőn visszatérnek munkába – jelentette be az Europol. Rob Wainwright, a szervezet vezetője a brit ITV csatornának nyilatkozva elmondta, a világ egy eszkalálódó fenyegetéssel néz szembe, és tovább terjedhet a vírus.

Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa

– hangsúlyozta az Europol-igazgató.

Növekvő fenyegetéssel állunk szemben. A számok egyre emelkednek, és aggódom, hova lyukadunk ki hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják gépeiket.

Az autógyárak, kórházak, boltok, vasúttársaságok és iskolák informatikai rendszereit is megbénító vírus terjedése lassult ugyan, de félő, hogy szusszanásnyinál nem lesz hosszabb a szünet.

Wainwright elmondta, hogy

egyelőre sem az Europol, sem más ügynökségek nem sejtik, ki állhat a támadás mögött,

de abból indulnak ki, hogy bűnözőről van szó.

Bizonyos összegeket követelnek, ebben az esetben viszonylag alacsony összegekről van szó: 300 dollárról (körülbelül 85 ezer forintról), amely 600 dollárra (170 ezer forintra) emelkedik, ha nem fizetsz három napon belül. Figyelemre méltóan kevesen fizettek eddig, így nem valószínű, hogy a bűnszövetkezetek nagyot kaszáltak volna.

Wainwright elmondta, hogy az Europol aggódik az érzékeny adatokkal dolgozó egészségügy számítástechnikai rendszereinek biztonságáért, de nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány eleget költ-e erre a célra.

A pénteken végigsöpört zsarolóvírus zárolta a gépen található, sokszor bizalmas, vagy éppen érzékeny adatokat. Egy felugró ablakban 28 nyelven zsarolja meg a felhasználót, s követel váltságdíjat: 300 és 600 dollár közötti összeget, azaz 85-171 ezer forintot.

Az elmúlt napok globális kibertámadási hullámának egyik első célpontja a brit egészségügyi rendszer, az NHS volt, amelynek informatikai és távközlési rendszerei 46 angliai és skóciai körzetben hosszú órákra leálltak.

(MTI, BBC, ITV))

Ajánlott videó

Olvasói sztorik