Nagyvilág

Paranoiája miatt lő ki ennyi rakétát Kim Dzsong Un

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a legutóbbi észak-koreai rakétateszt hátterében az ország vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a paranoiája állhat a dél-koreai elnökválasztások után.

Nikki Haley az ABC televízió This Week című műsorában vasárnap elmondta, hogy Washington tovább fogja fokozni a nemzetközi nyomást Észak-Koreával szemben, akár újabb büntetőintézkedések foganatosításával.

Haley azt is hozzátette, hogy a rakétateszt nem juttatja Kim Dzsong Unt közelebb ahhoz a lehetőséghez, hogy személyesen találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel.

Észak-Korea közép-európai idő szerint szombat este tesztelt egy ballisztikus rakétát, amely az orosz területi vizektől 500 kilométerre zuhant le. Az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoksága szerint Észak-Korea nem interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki. Kína mindenkit önmérsékletre intett, és azt kérte, hogy senki se rontson a Koreai-félszigeten jelenleg uralkodó feszült helyzeten.

Az Európai Unió és a NATO közleményben bírálták az észak-koreai rakétatesztet, és felhívták a figyelmet, hogy a kísérlet újabb fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

(BBC)

Kiemelt kép: KCNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik