Nagyvilág

A cseh államfő Putyinnal viccelődött azon, hogy el kellene tüntetni az újságírókat

Több cseh politikus bírálta vasárnap Milos Zeman cseh államfőt, aki egy pekingi sajtótájékoztató előtt megjegyezte, hogy “el kellene tüntetni” az újságírókat.

A pekingi Új Selyemút-csúcstalálkozón tartózkodó Zeman egy sajtótájékoztató előtt – a CT cseh közszolgálati televízió, illetve orosz médiumok jelentése szerint – Vlagymir Putyin orosz elnökhöz fordulva megjegyezte: “túl sok itt az újságíró, el kellene őket tüntetni”. Putyin erre úgy felelt: “nem szükséges eltüntetni őket, a számukat lehetne csökkenteni”.

Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter Zeman szavaira reagálva azt mondta: “rettenetesen rossz vicc volt”. “Nagyon diplomatikusan fogalmazva, helytelen volt” az államfőnek ilyet mondania – kommentálta az esetet a külügyminiszter a CT televíziónak.

Martin Kupka, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökhelyettese egyáltalán nem helyénvaló tréfának nevezte az államfő megjegyzését, amelynek hatását Kupka szerint felerősíti az a körülmény, hogy mindez egy Putyinnal folytatott beszélgetés közben hangzott el. “Kiráz a hideg tőle” – fogalmazott Kupka.

Daniel Herman kulturális miniszter a Twitteren úgy reagált: egy ilyen kijelentés még tréfaként is elfogadhatatlan.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet áprilisban kiadott legutóbbi éves jelentése szerint a sajtószabadság érvényesülése tekintetében Oroszország a 180 országot felsoroló lista vége felé, a 148. helyen szerepel, míg Csehországot a 23. helyre sorolták.

Ott van Pekingben Orbán Viktor is, fotózkodott is Putyinnal, Erdogannal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik