Külföld
Sepsiszentgyörgy, 2015. március 10.
Székely zászlók a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én. Mivel a marosvásárhelyi polgármester megtiltotta a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára, a Székely szabadság napjára tervezett felvonulást, ezért Székelyföld több településére hirdettek a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat.
MTI Fotó: Henning János

Budapest irányítja az erdélyi magyaroknak szánt pénzeket

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 05. 10. 13:34

2016-ban csak a Bethlen Gábor Alapból (BGA) 60 millió euró támogatást ítéltek meg az erdélyi magyar szervezeteknek – számolta ki az Átlátszó Erdély. Ehhez képest a román kormány évente 4-5 millió eurót folyósít az erdélyi magyarság számára. A lap cikksorozatot készített a támogatások folyósításáról és arra jutott, hogy mind a BGA, mind a magyar kormány, mind az RMDSZ homályos kritériumok alapján, hosszútávú koncepció nélkül dönt a támogatások odaítéléséről. A kedvezményezettek leginkább erdélyi magyar egyházak és civil szervezetek.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan az RMDSZ és Orbán Viktor most szövetségesek, ez azonban nem biztos, hogy mindig így lesz. Ezért fontos az, hogy a magyar kormány az utóbbi években magához ragadta az irányítást a támogatási projektekben. Az RMDSZ a román kormány által folyósított támogatásnak csak a 20-25 százalékát osztja ki nyílt pályázaton, a többi a saját működésére költi. A BGA 2016-ban a legtöbb támogatást, 42,9 millió eurót az Erdélyi Református Egyházkerületnek adta, ezt követte a szintén egyházhoz köthető Sapientia Alapítvány (12,8 millió euró).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.