Nagyvilág

Felfüggesztették a repülés közben az utasok közt alvó pilótát

Aki közben egy, még kiképzés alatt álló, gyakorlatlan kollégájára bízta a pakisztáni légitársaság utasszállítóját, és az azon lévő több mint háromszáz ember életét.

A PIA pakisztáni légitársaság felfüggesztette egyik magas rangú pilótáját, és vizsgálatot indította ellene, miután egy Iszlámábádból Londonba tartó járaton egy utas lefényképezte, ahogy a business osztályon alszik – jelentette a Dawn. A pakisztáni lap információi szerint a Pakistan International Airlines eleinte nem akart semmi lépést tenni Amir Akhtar Hashmi ellen, és csak magas rangú minisztériumi tisztségviselők nyomására kezdtek foglalkozni az esettel.

A Dawn értesülései szerint az eset még április 26-án történt, a PIA PK-785-ös számú járatán. A lap úgy tudja, Hashmi nem sokkal a felszállás után átadta a gép irányítását egy kiképzés alatt álló másodpilótának, ő pedig 2,5 órán át aludt a business osztály egyik ülésében. Hashmi a lap cikke szerint az utazás alatt oktatta a pilótaképzésen részt vevő másodpilótát, Mohamad Asad Alit.

Miközben Hashmi aludt, a pilótafülkében ott volt másodpilótája, Ali Hassan Yazdani, aki a repülés közben végig figyelte, hogy mit csinál Ali. A gépen a Dawn információi szerint 305 utas volt. Egyikük észrevette az alvó pilótát, és fényképet készített róla, majd kérdőre vonta a légi utaskísérők vezetőjét, közölve, hogy így nem érzi magát biztonságban.

Az utaskísérő ekkor már kénytelen volt a repülési naplóban feljegyezni az utas panaszát. A naplóba az utaskísérő beleírta: az utasnak elmagyarázták, hogy a legénység két másik tagja ott van a pilótafülkében, de ő közölte, hogy akkor is hivatalos panaszt fog tenni a pilóta alvása miatt.

A PIA szóvivője a Dawn-nak elmondta, hogy Hashni ellen vizsgálatot indítottak, és annak idejére nem vezethet utasszállítót, de ennél többet nem közölte az ügyről. A lap cikke szerint a légitársaság eleinte azért nem akart foglalkozni az üggyel, mert Hashni korábban a pakisztáni kereskedelmi pilóták szövetségének az elnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik