Nagyvilág

Belgium legnagyobb tartományában betiltják a kóser és a halal húst

Belgium Vallónia tartományában megszavazták az olyan hús kereskedelmének tilalmát, amely a vágóhídon el nem kábított állat testéből származik. A rendelkezés 2019 szeptemberében lép életbe – írta meg az Independent. A kóser és a halal vágás lényege, hogy az állat torkát kábítás nélkül metszik el, majd kifolyatják vérüket. A gyakorlatot az állatvédő szervezetek többször is erősen kritizálták.

Az Európai Zsidó Kongresszus éles hangúan bírálta és botrányosnak nevezte a döntést. Moshe Kantor, a szervezet elnöke szerint a tiltás azt üzeni az európai zsidóknak, hogy nem szívesen látják őket, sérti kultúrájukat, vallásukat, sőt: megkérdőjelezi a zsidó vallás egyenlőségét. Hozzátette: a tiltás muníciót ad a kirekesztőknek. Kantor felszólította az illetékeseket, hogy vonják vissza  a rendelkezést, ami

Belgium náci megszállása óta a legnagyobb támadást jelenti a zsidók vallási jogai ellen.

A muszlim közösség szintén élesen támadta a tiltást, érvelésük szerint joguk van halal húst enni Belgiumban.

Az el nem kábított állat testéből származó hús kereskedelmi tilalma nem új keletű az országban, a flamand parlament előtt már van egy hasonló törvénytervezet. Korábban Dánia, Svájc és Új-Zéland is hasonló tiltással élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik